1_2101

Для нас питання собівартості “Жигулів” завжди було украй хворобливим. Грошей у своїй кишені бракувало до такої міри, що дуже хотілося порахувати їх в чужій. Тому увесь час СРСР-ий народ, в основному непоправно пішохідний, заздрісно шепотівся про собівартість, розповідаючи, що нам машини продають в чотири рази дорожче.

Що мало на увазі альтернативну пропозицію – видавати їх безкоштовно. Чи хоч трохи понизити відпускні ціни, зробивши автомобілі доступнішими.

1_2101

І усі роки, скільки люди мрійно називали передбачувану собівартість, завод її заперечував. До офіційних спростувань він дійшов тільки у наш час, а усі попередні рази ухилявся від чесної відповіді.

І хоча, як виробник, він мав право продавати за будь-яку ціну, в його поведінці вгадувалася ніяковість (легка версія сорому). Чомусь здавалося, що на ВАЗі розуміли неспроможність ціни і червоніли від розуміння, наскільки товар їй не відповідає. Виробник знав, що результати його праці продавати за такі гроші ганебно.

Але спочатку у заводу було ще одно виправдання. ВАЗ став першим в країні, що створив Всесоюзну мережу сервісних станцій. Продаючи за нісенітною ціною негідні “Жигулі”, завод надавав технічну підтримку силами власного підрозділу АвтоВАЗтехобслуговування. Це трохи спокутувало провину: продали дорого, але хоч не кинули напризволяще.

Пройшли десятиліття. Собівартість “Жигулів” залишалася таємницею. Але днями гриф “Цілком таємно” був знятий.

Колишній начальник планово-економічного управління Ваза Володимир Щербаков, що займав цю посаду з 1976 по 1982 роки, розповів:
“Собівартість першої моделі ВАЗ-2101 в 1970-1985 роках становила в середньому за усіма моделяма близько 1,5 тис. руб. А ціна продажу – 6-9 тис. руб. Різницю отримувала держава”.

Тобто заздрісний народ був правий.

А яка собівартість зараз? Восени минулого року віце-президент з виробництва автомобілів і логістики Автоваза Південь Демаршелье проговорився, що собівартість Lada Granta становить 55 тис. руб. А древньої “Ниви”, освоєної в 1976 році, становить 163 тис. руб. Від такого витоку адміністрація заводу впала в лють, а прес-служба довго замітала сліди, незручно виправдовуючись.

granta

Але все одно видно, що з 1970 року підхід у визначенні відпускної ціни не змінився, як і сама бізнес-модель Ваза – мінімум платформ, максимально широка імітація великого модельного ряду і продаж не менше, ніж в “чотири кінці”.

55 000 рублів? По-моєму, тільки 4 шини і 4 диски R 14 зараз стільки коштують…. Невже вони теж АвтоВАЗівського походження?

document.write(«»);