zil-131_32_of_57

У 2015 році продовжується поступове знесення виробничих площ найстарішого в Росії автомобільного заводу. Цей завод першим почав постачати Радянський Союз вантажними автомобілями, випустив понад мільйон одиниць найбільш масової в свій час моделі ЗІЛ-130. Як же вийшло, що народжений першим, першим і вмирає? Адже і КамАЗ, і УРАЛАЗ, і ГАЗ, що з’явилися пізніше і отримували від ЗІЛа підтримку і допомогу, в порівнянні з ним процвітають. Єдину і однозначну причину того позначити не представляється можливим – це цілий комплекс причин, обставин і подій, пише www.kolesa.ru.

Розпродаж підприємства почався в 2010-х роках. Продавалося все, що ще можна було б розпродати: запчастини, машини, непотрібне обладнання – все йшло з молотка для періодичних виплат працівникам та погашення інших боргів. Дилерська мережа була практично зруйнована, та й споживачів, які хотіли щось придбати, було небагато. Ще одним невеликим «ковтком повітря» були періодичні закупівлі міською владою спецавтомобілів для комунальних та пожежних служб.

Фото з заводу ЗІЛ

У 2013 році був представлений грандіозний проект, що отримав назву «Півострів ЗІЛ» і передбачав інвестування від 5 до 15 мільярдів доларів на знесення більшої частини виробничих площ і подальше будівництво величезних обсягів житлової та комерційної нерухомості. Варто відзначити, що ідеї забудови території заводу продовжують озвучуватися, проте первісної масштабності і красивої назви вже не чути.

Зате чути людей, чиї надії і сподівання все ще пов’язані з заводом імені Лихачова: донині існують ініціативні групи, що виступають за відновлення підприємства та повернення йому колишньої величі. Однак все це залишається на рівні окремих виступів на тлі знесення чергового виробничого цеху (наприклад, ливарного в 2013 році і його фасаду в 2015-му) або нових заяв про майбутнє ЗІЛа. Та й пізно вже виступати. Адже чудес в автобізнесі не буває.

Варіантів два: або повне забуття марки ЗІЛ, або її переродження в новій якості.

document.write(«»);