f6d7791c7607783ffc8bcdd511219b2d

1. Інсценований виїзд на зустрічну смугу

Варіант найпоширеніший, відомий, але, проте, продовжує діяти безвідмовно упродовж десятиліть. На ділянку дороги, на якій на тривалій протяжності заборонений обгін, запускається тихохід. Водіїв, які не витримують тягнутися із швидкістю 20 км/год, очікують співробітники ДАІ. Тут, по суті, не посперечаєшся – обгін в забороненому місці дійсно був. Варіант рішення тільки один – не обганяти в недозволеному місці.

А якщо це вже сталося, єдиний метод впливу – вимагати оформити порушення і для тихоходу-посередника, який за ПДР був зобов’язаний зупинитися і пропустити.

Інше виконання того ж прийому – хитріше, не дуже законне з боку співробітників поліції і дієве. Водієві приписують порушення пункту 11.5 ПДР, який забороняє обгін “у кінці підйому і на інших ділянках доріг з обмеженою видимістю з виїздом на смугу зустрічного руху”. Тобто як таких знаків, що забороняють обгін, немає, але водія все одно відправляють до суду. Якщо інцидент, наприклад, стався в одній області, а водій з іншої, суд пройде в там, де трапилось правопорушення.

А суддя навряд чи розбиратиметься в особливостях побудови доріг і винесе ухвалу на підставі протоколу.

Ще одна ситуація – завершення обгону після знаку. Співробітники ДАІ знаходять місце, де завершення переривчастої розмітки знаходиться в поганій видимості для водія, що здійснює обгін. Автомобіліст починає маневр в дозволеному місці, не порушуючи ПДР. Але у інспекторів виявляється непереборний доказ – відеозйомка, як водій завершує обгін через суцільну смугу. При вдалому ракурсі зйомки навіть того факту, що він цей самий обгін завершує, не буде помітно.

Судді на відео продемонструють автомобіль, що рухається по зустрічній смузі при суцільній розмітці. У водіїв шанси є: за наявності грамотного адвоката реально довести, що розмітка на цій ділянці дороги нанесена некоректно. Але це зажадає куди більше нервів і засобів, чим попросять співробітники ДАІ “на місці”, чим вони успішно і користуються.

2. Перешкода спецтранспорту

Схема працює так: в смузі за жертвою пристроюється автомобіль ДАІ. Їде деякий час услід. Як тільки виникає щільна ділянка руху, в якому водій не може швидко перебудуватися, включається спецсигнал і сирена. Вичікується деякий час, поки нещасний намагається уклинитися в сусідній ряд і лунає команда – їхати до узбіччя, де у співробітників вже готовий протокол за “ненадання переваги спецтранспорту” і відеодоказ для суду у разі, якщо водій відмовиться платити.

3. Залізничний переїзд

Водій під’їжджає до залізничного переїзду, де блимає червоним світлом семафор. Стоїть 5 хвилин, 10, 15. Потягу немає і не передбачається. На шляхах снує робітник, який починає показувати: проїжджай, переїзд не працює, семафор заклинило. Автомобіль рушає, а за найближчим поворотом вже стоять співробітники ДАІ або камера, яка зафіксує ваше порушення. Вихід – або їхати на найближчий справний переїзд, або, якщо машина ДАІ знаходиться в полі зору, йти до них пішки і вимагати організувати безпечний рух автомобілів.

4. “Не ваша швидкість”

Більшість екіпажів ДПС обладнана системою фотовідеофіксації, яка, у тому числі, розпізнає швидкість автомобіля, що їде, у полі зору камери. Система має декілька режимів фокусування. При грамотній “грі” цими режимами, автомобілю, що їде по одному напряму з екіпажем ДПС, можна приписати швидкість зустрічного. При пристойній різниці в прискореннях попутних і зустрічних машин, погрішність періодично доходить до “космічної”. Способів боротьби декілька – іноді невірність виміру очевидна.

Якщо водія старенької Lada зупинять за те, що він нібито їхав 250 кілометрів на годину, то оспорити штраф не буде проблемою. Якщо ж підстава реалізована грамотно, довести свою невинність можна буде тільки за допомогою відеореєстратора.

5. “Дміть в трубочку”

А ось і обіцяна приємна новина: така система “заробітку” після введення допустимої погрішності при визначенні стану сп’яніння, практично себе вижила. Переконати водія, що він відверто п’яний при тому, що він тверезий, практично неможливо. Раніше ж, при абсолютному нулі проміле, поширена підстава виглядала так: водій дме в несправний алкотестер, який апріорі дає мінімальний показник. Після “довірчої” розмови з інспектором (“Ну розповідай, все ж люди, пляшку пива учора випив?”) водія переконують, що на медекспертизу йому їхати безглуздо – там прилади ще чутливіші і вчорашні ковтки пива обов’язково визначать. Обдурений або віддає чималу суму співробітникам, або вирушає на суд, де його неминуче позбавлять прав. Спосіб боротьби – у будь-якому випадку наполягати на медогляді. У більшості випадків навіть не повезуть: відпустять. Нечесним співробітникам простіше, не втрачаючи часу, знайти зговірливішу жертву.

Що робити

Притягнути співробітників ДАІ за підстави, які переважно є тільки провокацією до порушення ПДР, практично неможливо. У законодавстві просто немає такого поняття, як провокація порушення. Цим і користуються. Причому не лише автоінспектори, що ставлять собі за мету “лівий” заробіток, але і їх колеги, з яких начальство вимагає зробити план за протоколами. Та і установка судів “немає основи не довіряти співробітникам” теж грає не на користь автовласників.

Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Корисно мати диктофон і відеореєстратор. Все залежить від якості відеозапису. Має бути вид салону, дороги і зафіксований час. Якщо водієві приписують, наприклад, виїзд на зустрічну смугу, а у нього на відео чітко видно, що цього немає, це буде корисно.

Перш ніж передавати документи, потрібно пам’ятати, що все, що сказано усно, не є доказом. Включаєте відео, вимагаєте від співробітника представитися, показати в розгорнутому виді посвідчення, вимагаєте назвати номер чергової частини, щоб можна було упевнитися чи повинен цей співробітник знаходитися на роботі. Все записуєте на відеокамеру. Далі просите назвати причину зупинки. Треба вимагати виписати протокол, а не просту постанову.

Незважаючи на постійне “закручування гайок” і часто сумнівну необхідність хабаря взагалі, корупція на дорогах продовжує процвітати. З одного боку зрозуміло, що зарплата співробітників поліції не так висока, що, у тому числі, провокує їх на порушення закону, але це явно не головна причина. Пропозиція народжує попит.

document.write(«»);