main_page01

За вікном вже давно плюсова температура, а багато хто з водіїв навіть не замислюються про те, щоб “перевзути” свого залізного коня. Це пов’язано не лише з небажанням міняти колеса. У багатьох просто немає грошових коштів, а деякі просто недбало відносяться до заміни гуми в цілому.

Практично кожен водій знає, що для теплої пори року передбачена літня гума, а для холодного періоду і складних погодних умов – зимова. Тим не менш, навіть влітку на дорогах можна почути рев зимової гуми, пише auto.today.

У цій статті ми розглянемо не лише наслідки, які можуть бути, якщо не поміняти гуму, але і питання, пов’язані з адміністративною відповідальністю водіїв за їзду на зимовій гумі влітку.

1.Чим грозить їзда на зимовій гумі влітку

Навіть водіям-початківцям відомий той факт, що різна гума забезпечує різні зчіпні властивості автомобіля з дорожнім покриттям і впливає на його керованість. Недаремно існують різні типи покришок. Більше того, ці відмінності значні і призначені для різних режимів експлуатації автомобіля. Відмінності спостерігаються не лише в конструкції коліс, але і в способі їх виготовлення. Окремо варто відмітити такий вид, як універсальні покришки.

У них є як значні переваги, так і недоліки. Останні пов’язані з тим, що “всесезонки” мають гірше зчеплення з дорожнім покриттям, ніж літні влітку і, відповідно, ніж зимові взимку. Для того, щоб розуміти, чим грозить їзда на зимовій гумі влітку, важливо розуміти, в чому полягають відмінності гум. Призначення зимових коліс в тому, щоб зберігати еластичність при низьких температурних режимах.

Основними матеріалами для виготовлення зимової гуми служать: каучук, кремнійвмісні полімери, активні наповнювачі і пом’якшувальні речовини, а також вулканізатори і барвники. Завдяки усім цим компонентам гума твердне при низькій температурі і зберігає свою м’якість. Використовувати зимову гуму рекомендують вже тоді, коли температура становить менше 10 градусів вище нуля.

Літні шини, навпаки, розраховані для їзди при високих температурах і розроблені таким чином, щоб забезпечити хороші зчіпні властивості, коли асфальт гарячий. При низьких температурах літній гумі властиво тверднути. У деяких країнах не лише передбачений штраф за їзду на невідповідній гумі, але і серйозніші покарання у вигляді позбавлення прав і свободи.

2.Що таке штраф

Штраф, у даному контексті, – це грошові стягнення на користь держави у тому випадку, якщо водій порушив правила дорожнього руху. Штрафи можуть бути як фіксованими, так і встановлюватися залежно від тяжкості порушення і обставин, при яких воно сталося.

3. Штраф за лису гуму, висота протектора

На зчіпні властивості впливають не лише складові елементи гуми, але і малюнок протектора. Так, малюнок протектора на зимових шинах представлений розрідженими, глибокими і великими елементами, які і забезпечують кращу керованість на снігу або льоду. Також вони забезпечують краще зчеплення за рахунок більшої площі. Ще однією особливістю зимової гуми є можливість відведення снігу і бруду, а не тільки рідини (так влаштовані літні шини).

Протектор літньої гуми має подовжній характер, завдяки якому забезпечується хороше зчеплення з твердим і шорстким дорожнім покриттям. При великому бажанні на зимовій гумі їздити літом можна, оскільки яскраво виражених заборон українським законодавством не передбачено. Але при цьому варто враховувати, що це дорожче, оскільки автомобіль починає споживати більше палива внаслідок великого опору коченню, яке і відбувається під час їзди влітку на зимовій гумі.

Попри те, що світовий досвід строго забороняє їздити на шинах не по сезону, український уряд не поспішає вводити ці обмеження. У 2013 році цей законопроект навіть розглядався, але так і не був прийнятий.

4. Штраф за шини з різним протектором на осях

Правилами дорожнього руху України передбачено визначений технічний стан транспортних засобів, якого зобов’язані дотримуватися усі власники автомобілів.

Таким чином, не допускається установка на одну вісь автомобіля діагональних шин в комплексі з радіальними, як і обшипованих з необшипованими, морозостійких з неморозостійкими, шин різної конструкції і розміру, а також коліс з різними малюнками протектора і різної моделі. Порушення даних правил може привести до некоректного гальмування, маневрування і керованості транспортного засобу в цілому.

Більше того, автомобіль може стати нестійким, що небезпечно як для водія і пасажирів, так і для інших учасників транспортного руху.

Для того, щоб детальніше вивчити це питання, слід звернутися до ДСТУ, а саме до розділу: “Колісні транспортні засоби. Вимоги до безпеки технічного стану і методи контролю”. Так, згідно 121 статті Адміністративного кодексу України, управління транспортним засобом, технічний стан якого не відповідає нормам і передбаченим стандартам, карається штрафом, розмір якого може становити від 340 грн до 850 грн.
Більше того, повторне порушення правил спричиняє за собою не лише штраф, але і позбавлення прав на строк до 6 місяців і арешт до 10 діб.

5. Як оскаржити штраф

Досить часто між водіями транспортних засобів і інспекторами ДАІ виникають розбіжності відносно наявності факту правопорушення. У зв’язку з цим законодавством передбачена можливість оскарження штрафу і складеного співробітником ДАІ протоколу про здійснення правопорушення.

Для того, що б це зробити, в першу чергу треба детально ознайомитися з протоколом і на місці вписати в нього свої коментарі. Обов’язково вимагайте у інспектора ДАІ копію цього протоколу. Далі слід звернутися за допомогою до адвоката, який зможе проконсультувати вас не тільки в питанні процесу оскарженні штрафу, але і в питаннях, пов’язаних з наявністю потрібних документів для подання у вищі інстанції.

Ви можете написати скаргу в прокуратуру, яка зобов’язана бути розглянута, також має бути наданий зворотний зв’язок у встановлені терміни. Також ви можете подати позов до суду. Судовий процес, залежно від обставин, може зайняти не лише багато часу, але і зажадає грошових коштів.

6. Правомірність дачі хабаря

Є і такі водії, які звикли “вирішувати усі питання на місці”. Тут варто відразу відмітити, що поняття правомірності дачі хабаря в Україні не існує.

Це пояснюється тим, що законодавством передбачено покарання як за дачу хабаря, так і за її отримання. Так, статтею 369 Кримінального кодексу України передбачено покарання за дачу хабаря, яке проявляється у вигляді штрафу від 3 400 грн до 8 500 грн або обмеженням свободи на термін від 2 до 5 років. А ось статтею 368 Кримінального кодексу України передбачено покарання для посадовця, який отримав хабар у будь-якому вигляді. Так, штраф становить від 12 750 грн до 25 500 грн чи позбавлення волі, термін якого складає від 2 до 5 років з позбавленням права займати певні посади до 3 років.

7. Ситуація в інших країнах

У більшості європейських країн передбачений штраф за використання зимової гуми літом, але також існують і країни, де таких обмежень немає, більше того, водії мають право самі визначати, на якій гумі і в яку пору року їм краще їздити. При цьому практично в усіх країнах існують чітко встановлені терміни, коли водії зобов’язані використати зимову гуму.

Так, в Австрії з 1 листопада по 15 квітня водії зобов’язані використати зимові шини, при цьому мінімальна глибина протектора повинна становити 4 міліметри. У Білорусії цей період обмежений з 1 грудня по 1 березня, в Литві – з 1 листопада по 1 квітня, в Словенії – з 15 листопада до 15 березня, а в Чехії – з 1 листопада до 31 березня. Існують і такі країни, в яких використання сезонної гуми не є обов’язковим, але при цьому є обмеження на використання шипованої гуми або зовсім заборона на неї.

До таких країн відносяться Бельгія, Угорщина, Великобританія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Польща. В Італії використання зимової гуми обов’язкове тільки в певних регіонах. А ось в Німеччині законодавством передбачено, що на автомобілі мають бути “озуті” колеса, які відповідають погодним умовам. Як бачимо, в кожній країні свої правила і, перш ніж вирушати закордон на своєму автомобілі (не залежно від пори року), слід вивчити не лише вимоги до автомобіля, але і місцеве законодавство.

document.write(«»);