68058

У зв’язку з економічною нестабільністю в країні, багато автолюбителів вимушені вдатися до економії витрат на автомобіль. Сьогодні ми розповімо Вам про найпопулярніші і перевірені методи економії автомобільних витрат.

Економія палива

Економити на паливі можна, іноді навіть треба. Витрати на паливо складають близько 70% від загальних витрат на експлуатацію автомобіля. Ця стаття витрат включає декілька складових. Заправивши свій автомобіль дешевшим паливом на маловідомій заправці, ви ризикуєте не лише звести економію нанівець, але і завдати шкоди своєму автомобілю. В умовах подорожчання палива, багато автовласників користуються саме цим методом економії. Але не багато хто знає, що витрата вища, якщо автомобіль заправлений бензином неналежним чином. Це ж стосується і дизельного палива. У результаті, частина незгорілого палива вилітає “в трубу”. Окрім підвищеної витрати, паливо поганої якості призводить до підвищеного зносу робочих поверхонь, що знижує ресурс мотора.

Манера їзди “Тихіше їдеш – далі будеш”

Це прислів’я дуже добре описує витрати на паливо залежно від стилю водіння. Різкий старт, запізніле або зашвидке перемикання передач, розкручування двигуна до відсічення, інтенсивний розгін. Усі ці чинники призводять до неминучого збільшення витрати палива. Для економічної їзди манера управління автомобілем має бути спокійною, м’якою, без зайвих рухів педалі акселератора.Дуже важливо тримати обороти двигуна в так званому робочому діапазоні. Для бензинових агрегатів найбільш економічний режим роботи – 2-2,5 тис. оборотів, для сучасних дизелів – 1,8-2,3 тис. Також варто грамотно вибирати передачу. Як тільки умови руху дозволяють, треба переходити на більш високу передачу. Різке прискорення на знижених передачах призводить до збільшеної витрати палива і прискореного зносу двигуна, так само як і невиправдане використання надмірно високої передачі. Фахівці також рекомендують плавну зміну швидкості автомобіля (як прискорення, так і гальмування). Звичка до надмірно швидких прискорень і гальмувань істотно збільшує витрату палива і швидкість зносу агрегатів автомобіля. Акуратний стиль водіння здатний також зменшити загальні витрати на експлуатацію авто. При такій їзді знижується навантаження на двигун і трансмісію. А якщо ще і об’їжджати ями на дорогах, то ресурс багатьох деталей, особливо підвіски, збільшується. У результаті, ремонтувати автомобіль доведеться рідше.

Технічний стан автомобіля

Своєчасний контроль за технічним станом вашого автомобіля допоможе не лише заощадити на дорогому ремонті, але і на паливі. Адже часто саме через зношеність деяких вузлів і агрегатів збільшується витрата. Окрім витрат, технічний стан автомобіля впливає і на безпеку їзди. Важливо вчасно міняти зношену деталь. Якщо цього не зробити, несправний механізм може спричинити поломку взаємозв’язаних деталей, і так за ланцюжком, що, зрештою, може спричинити поломку цілих вузлів і агрегатів.Також не варто забувати про своєчасну заміну витратних матеріалів: олії, свічок, фільтрів, гальмівних колодок.

Шини

Низький тиск в шинах також сприяє збільшенню витрати палива. Чим нижчий тиск, тим більше енергії треба автомобілю, щоб зрушаться з місця, і зростають втрати на тертя кочення коліс. Окрім збільшеної витрати, також збільшується знос шин і погіршується поведінка автомобіля на дорозі. Перевіряти тиск варто не рідше одного разу в місяць. Оптимальний тиск залежить від марки авто, його ваги і призначення. Малюнок протектора і якість гуми безпосередньо впливають на величину опору коченню колеса. Від цього показника безпосередньо залежить витрата. Це може збільшувати (чи зменшувати) витрату пального до 1,5 л. на 100 км.

Електроніка

Важливим чинником є електроніка в автомобілі. Використовувати електроприлади треба тільки ті, які потрібні в даний момент часу. Значними електроспоживачами в машині є: протитуманні фари, фари далекого світла, обігрівач заднього скла, вентилятор системи опалювання і вентиляції салону. Вони можуть збільшувати витрату палива до 25% у міському режимі. Тому, як і у випадку з кондиціонером, їх краще використовувати в міру необхідності.
Перевезення вантажів

Для перевезення великогабаритних вантажів треба користуватися не багажником на даху автомобіля, а причепом. Багажник на даху погіршує аеродинаміку автомобіля, тим самим збільшуючи витрату палива на 15%, а то і 20%. Крім того, не варто забувати про обмеження навантажень на дах. Також важливо не перевантажувати автомобіль більше допустимої норми навантаження. Кожні 50 кг зайвого вантажу спричиняють перевитрати палива в середньому на 2%.

Нові чи б/к?

Іноді ціни на нові запчастини дуже “кусаються”. Особливо імпортні комплектуючі, які залежать від курсу іноземних валют. У зв’язку із зростанням інвалюти, багато власників не можуть дозволити собі купити ту або іншу нову запчастину. Тому автовласники прибігають до послуг авторозбирань, де можна купити б/к деталь в хорошій якості за прийнятні гроші. Навіть якщо автолюбитель може собі дозволити купити нову деталь, але все одно купує деталь б/к, тим самим економлячи на купівлі. Але не усі запчастини можна купити на авторозбиранні. Розхідники і деталі, що відповідають за безпеку автомобіля, треба купувати тільки нові.

Сам собі майстер

Можна добре економити на автомитті і СТО. У гарну погоду можна помити автомобіль самому (відповідний інвентар є практично в кожному будинку – відро, вода і мочалка), але треба пам’ятати про можливу шкоду лакофарбному покриттю машини. Так само і у випадку із СТО. Замість того, щоб платити, наприклад, за заміну лапочки у фарі, її можна поміняти самому (за наявності елементарного інструменту). У випадку, якщо самому не виходить виконати ту або іншу операцію з автомобілем, можна підшукати автомиття і СТО з прийнятною ціновою політикою. Важливо пам’ятати, що не завжди дешевизна є запорукою якості виконаної роботи.

Маршрут і час

У наш час інтернет є майже в кожному телефоні. Якщо немає навігатора, можна використати смартфон з інтернетом. За допомогою спеціальної програми за типом навігатора можна відстежити в режимі реального часу наявність заторів в місті, і вибрати найоптимальніший і швидкий маршрут, при цьому заощадивши гроші на бензин і час. Важливо також враховувати час доби, щоб не потрапити в затор. Інакше тривалість поїздки збільшиться в рази. Іноді бувають випадки, що можна залишити автомобіль на стоянці і скористатися громадським транспортом. Адже не завжди автомобіль їде швидше за автобус, особливо в час пік. Так можна не погано економити, якщо треба здійснити поїздки на невеликі відстані, і при цьому не треба перевозити багато вантажу.

ГБО

Єдиної думки серед автолюбителів з приводу доцільності установки газобалонного устаткування немає. Важливу роль в даному випадку грає термін окупності установки. Тільки після закінчення цього терміну і починається економія. Термін окупності залежить від пробігу машини, витрати палива і різниці у вартості бензину і блакитного палива. Тобто чим більше їздити, тим швидше установка окупиться і почне економити Ваші фінанси. Якщо ж використовувати автомобіль рідко, наприклад, пару раз на місяць для поїздок в магазин або на природу, то економічної вигоди в установці ГБО в даному випадку не буде.Але при виборі цього способу зниження витрат на експлуатацію машини, слід пам’ятати про декілька важливих моментів. По-перше, встановлювати ГБО треба у кваліфікованих і досвідчених установників. У іншому випадку економія стане причиною зайвого клопоту і, навіть, проблем з двигуном. По-друге, в деяких іномарках для виключення прискореного зносу сідел клапанів і їх підгорання потрібна установка додаткового устаткування, яке забезпечує змазування цих деталей. По-третє, наявність ГБО під капотом вимагає додаткового техобслуговування: втрати часу і грошей. Так само установка ГБО посилює вірогідність втратити гарантії на автомобіль.

document.write(«»);