З 1 червня Росія вводить обмеження на продаж нафти, бензину і дизпалива в Україну. Пальне завозитимуть тільки за спеціальними дозволами. Про це сьогодні оголосив прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

«З Росії Україна завозить нафти менше 100 тисяч тонн у рік. Це не суттєві обсяги. В основному її купуємо в Азербайджану. Бензин і дизпаливо переважно завозимо з Білорусі. Загалом імпорт нафтопродуктів становить 9 мільйонів тонн у рік. До 30% йде з Росії — близько 4 мільйони тонн. Більша частина — це дизпаливо», — розповів Юрій Корольчук з Інституту енергетичних стратегій, пише Автотема з посиланням на Gazeta.ua.

За його словами, обмеження торгівлі — це результат конфлікту між Україною та Росією.

«Для Росії український ринок не пріоритетний. В інші країни вона продає набагато більше нафтопродуктів. Водночас треба розуміти, що ми не говоримо про припинення поставок в Україну. З 1 червня російські компанії нафтопродукти продаватимуть за спеціальними дозволами. Все залежатиме від того, як вчасно їх отримуватимуть», — пояснює Корольчук.

Через торгові обмеження бензин в Україні може подорожчати на 1 грн/л.

«Все залежить від обсягів дефіциту палива. Якщо недоотримаємо 100 тисяч тонн у рік, змін не відчуємо. Знайдемо звідки компенсувати 1 мільйон тонн. Проблеми можуть бути, якщо не вистачатиме 2 мільйонів. Тоді ціна імпорту однозначно зросте. Адже компанії бачитимуть, що у нас дефіцит і захочуть заробити на цьому», — підсумовує Юрій Корольчук.

За словами директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, поставки російського дизпалива Україна компенсує за рахунок білорусів, морських поставок і збільшення переробки на Укртатнафті. Автогазу — за рахунок Казахстану і західного кордону.

10 квітня Україна розширила список товарів, які заборонено завозити з Росії. Додала склотару, формалін, апаратуру для пристроїв залізничної автоматики. Наприкінці минулого року Кабмін до 31 грудня 2019-го продовжив обмеження на ввезення російських молочних продуктів, чаю, кави, пива, алкоголю, засобів особистої гігієни, залізничного устаткування, продукції хімічної промисловості для сільського господарства.