скачанные файлы

Що відбувається з машиною під час тривалого “відпочинку”, як підготувати її до нього і що необхідно зробити власникові перед першим запуском?

Відразу обмовимося, тривалий простій – це коли автомобіль простояв без руху від року і більше. Зберігання до трьох-чотирьох місяців в зимовий період можна не розглядати, оскільки воно практично не впливає на загальний стан машини. Ну, хіба що акумулятор може підсісти. Тут рішення одне – зарядив, і в дорогу, пише novosti-n.org

А ось що відбувається з машиною під час тривалого “відпочинку”, і до чого варто готуватися власникові перед першим запуском:

1. Масло:
Сучасне автомобільне масло має тривалий термін зберігання і придатне для експлуатації на увесь термін, вказаний на упаковці виробником. Це дійсно вірно, до моменту початку його експлуатації. Але як тільки ви його залили в двигун, коробку, трансмісію і тому подібне і воно почало працювати, ці терміни треба переглянути. По суті, сучасне масло складаються з основи (безпосередньо масло) і різних присадок ( миючі, стабілізуючі і т.д).

Ось ці самі присадки і вступають в реакцію як між собою, так і з елементами трансмісії або двигуна при високих температурах. Вони надалі можуть окислюватися і призводити до так званого ефекту “розшаровування” продукту. При щоденній експлуатації цього не відбувається унаслідок постійного збовтування і перемішування масла. А ось при тривалому простої різні фракції можуть осідати на дно піддону. Для приклад можна узяти водоемульсивну фарбу.
Напевно кожен з вас бачив, як при тривалому зберіганні фарбувальний пігмент осідає на дно місткості, а у верхній частині залишається абсолютно даремна рідина.

Якщо запустити двигун на такому маслі, то його просто можна угробити. Тому, після тривалого простою автомобіля, насамперед перевіряємо масло і якщо потрібно – міняємо. Бувалі водії радять при тривалому зберіганні автомобіля періодично хоча б один раз в два місяці заводити автомобіль, прогрівати і проїхати невелику відстань – 1-2 км.

Якщо масло зробилося непридатним, рішення є тільки одне – поміняти його, а заразом і усі фільтри.

2. Бензин:

Як не дивно, але все що стосується масла торкається і бензину (солярки). Крім того, у баку може накопичиться волога. Недаремно водії радять перед тривалим зберіганням авто заливати тільки якісний бензин (солярку), об’ємом не менше 3/4 бака. Це необхідно, щоб при температурних перепадах на стінках не випадав конденсат. Більше-менш без проблем бензин зберігає свої властивості до 1,5-2 років (солярка 1-1,5 року). Якщо машина зберігалася довше, рекомендуємо замінити бензин (дизельне паливо) на свіже.

3. Акумулятор:

Він має властивість саморозряду. Тобто навіть якщо ви залишили автомобіль з повністю зарядженим акумулятором, то через деякий час рівень заряду знижується. При коротких простоях це практично не помітно, а ось за рік чи більше він може сісти повністю. Рекомендується раз в 1,5-2 місяці заряджати акумулятор до повного заряду. Якщо ви виконуєте рекомендації з масла і періодично запускаєте двигун, він заряджатиметься генератором.

Життя акумуляторної батареї – 5-7 років. Якщо у ваші руки потрапив древніший раритет, то без купівлі нового не обійтися.

4. Гумки ущільнювачів і сальники:

За час тривалого зберігання усі мастильні матеріали стікають в піддон. Сальники, звільнені від захисту масла, піддаються дії повітря, пересихають, втрачають еластичність і тріскаються. Це призводить до протікання масла в місцях їх установки. Рекомендація та ж, що і в пункті першому. Періодична робота мотора дозволяє маслу змастити сальники і запобігти їх старінню.

Якщо автомобіль вам дістався у спадок і шар пилу на ньому можна знімати лопатою, то швидше за все вас чекає досить дорогий процес повної заміни усіх сальників, прокладень і гумок ущільнювачів.

5. Шланги і бензопроводи:

цей пункт стосується автомобілів, які піддалися зберіганню терміном більше 4-5 років. У більшості випадків гума, з якої зроблені шланги, втратила свої властивості і розтріскалася. І якщо навіть візуально це не видно, неприємність може чекати в дорозі. Приємного мало, коли де-небудь на заміському шосе лопається шланг охолодження або, не дай Бог, бензопровід. Пожежі вам тільки бракувало. Рішення спростуванню не підлягає. Воно однозначне – заміна.

6. Гальмівна рідина:

Речовина сама по собі дуже гігроскопічна. Тобто має властивість накопичувати вологу. При експлуатації автомобіля тепло від гальмівних дисків і супорта передається рідині. Сама по собі вона стійка до температур, але накопичена в ній волога може закипіти. Утворення пари в системі може привести до втрати гальм. Навіть у режимі постійної експлуатації автомобіля, виробники рекомендують міняти гальмівну рідину не рідше, ніж один раз в два роки.
Для власної безпеки краще всього поміняти її перед “реанімацією” автомобіля.

7. Гальмівні диски і колодки:

При тривалому простої гальмівні диски покриваються іржею. Рекомендується проїхати якусь відстань на невеликій швидкості пригальмовуючи гальмом. Це дозволить очиститися гальмівним дискам від іржі.

Якщо автомобіль простояв більше трьох років, обов’язково перевірте стан гальмівних колодок. Зустрічаються випадки, коли накладки відстають від основи. В цьому випадку необхідно замінити їх на нові.

8. Гумки ущільнювачів вікон і дверей:

Що тут можна порадити. Якщо машину на зберігання ви супроводжуєте особисто, змастіть все силіконом і повторюйте цей процес регулярно, як мінімум один раз в рік. Ну а якщо вони вже зробилися непридатними, то будь-який авторинок запропонує вам широкий вибір ущільнювачів для будь-якої марки і моделі.

9. Електропроводка:

Перевірте візуально, там, де це можливо, чи немає оголених дротів. Практика показує, що вічні супутники людства: миші і щурі, із задоволенням об’їдають обплетення. Якщо неприємність виявлена, а ушкодження не істотні, обмотайте місце ушкодження ізоляційною стрічкою, в іншому випадку – поміняйте дроти на нові.

Остання порада:

після того, як машина буде повністю готова до експлуатації, не полінуєтеся зробити в ній ретельне прибирання. Накопичений роками пил може викликати у вас або членів вашої сім’ї алергічні реакції. Та і знаходитися в чистому салоні набагато приємніше.

Які висновки можна зробити з усього вищепереліченого? Найбанальніші. Якщо збираєтеся свого вірного залізного “коня” поставити на тривале зберігання, зробіть це правильно. Змастіть силіконом усі гумки ущільнювачів, покрийте поверхню кузова восковим покриттям, залийте у бак якісний бензин (бак має бути заповнений не менше ніж на 3/4). У двигуні, коробці передач і трансмісії має бути залите свіже масло. І найголовніше не забувайте про нього.

document.write(«»);