1325450590_x_245a4f28

Де і коли в автомобілях була доступна навігаційна система без GPS?

Перша комерційно затребувана навігаційна система для автомобілів була представлена в США в 1985 році під назвою Etak і працювала без GPS. При початку роботи з системою користувач вводив поточне місце розташування і здійснював калібрувальний заїзд. Далі переміщення машини визначалося за встановленими на колесах магнітними датчиками і показниками компаса, і місце розташування відображалося на векторній карті в монохромному екрані, пише muzey-factov.ru

Дані карт зберігалися на спеціальних касетах, які треба було періодично міняти в силу їх обмеженого об’єму. Наприклад, карта Лос-Анджелеса поставлялася на чотирьох касетах, проте система їх переустановлення була досить продумана для того, щоб водій міг зробити це без зупинки автомобіля.

У якому місті середня швидкість руху автомобілів дорівнює швидкості коней століття тому?

Після введення платного проїзду для машин в центрі Лондона середня їх швидкість в денний час зросла трохи – з 14 до 16 км/год. Приблизно така ж середня швидкість була у кінних екіпажів в Лондоні століття тому.

Чому автомобіль ВАЗ-2121 назвали “Нивою”?

Назви автомобіля ВАЗ-2121 “Нива” не має відношення до засіяних полів. Воно вийшло за допомогою складання перших букв імен дітей головних конструкторів: у одного були дочки Наталія і Ірина, а у іншого сини Вадим і Андрій.

Яку небезпеку створювали коні для машин в час розвитку автомобільного транспорту?

Коли автомобілі тільки починали їздити по дорогах, найбільшою проблемою і небезпекою для водіїв були цвяхи і інше металеве сміття, що легко проколює шини. Його основним джерелом були підкови коней, що відвалилися. Для збору металу довгий час використали спеціальні машини, споряджені великими електромагнітами, поки проблема з кіньми не вирішилася сама собою.

Чому автомобілі називаються Toyota, хоча прізвище засновника компанії пишеться “Toyoda”?

“Батьком” японської промислової революції вважається Сакічі Тойода, який винайшов автоматичний ткацький верстат і заснував компанію Toyoda Automatic Loom Works. У 1933 році під керівництвом його сина Кіїтіро Тойоди було почато виробництво автомобілів. Спочатку вони продавалися під маркою Toyoda, але потім було вирішено поміняти передостанній звук. Для запису слова Toyota японською азбукою треба 8 рухів кисті замість 10 для слова Toyoda, а число 8 традиційно вважається щасливим в східно-азіатських країнах.

Ще одним аргументом на користь перейменування були асоціації з сільським господарством, оскільки буквальне значення Toyoda – “урожайні рисові поля”.

Назви яких автомобільних брендів означають одне і те ж німецькою і латинською?

Серпень Хорьх, інженер і засновник автомобілебудівної компанії Horch, був вимушений покинути її в 1909 році через розбіжності в думках з акціонерами. Хорьх тут же організував інше підприємство, але суд заборонив йому використати для назви своє прізвище. Тоді син його партнера просто перевів співзвучне їй німецьке слово “höre”, що означає “слухай”, на латинь – і вийшло “audi”. А в 1932 році Audi об’єдналася і з Horch, і з ще двома заводами в концерн Auto Union.

Це злиття стало мотивом появи відомої емблеми з чотирьох кілець, яка вже після війни стала логотипом тільки бренду Audi.

Що забезпечувало роботу омивача лобового скла в автомобілі “Фольксваген “Жук””?

У знаменитому автомобілі “Фольксваген “Жук”” омивач лобового скла працював не від електрики, а від тиску із запасного колеса, яке розміщувалося під капотом. Тому запаску треба було тримати накачаною понад норму.

Який президент любив розігрувати своїх гостей, падаючи з ними на автомобілі в озеро?

У 1960-х роках у ФРН серійно виготовлявся цивільний автомобіль-амфібія Amphicar. Одним з його власників був американський президент Ліндон Джонсон, що любив розігрувати своїх гостей. Запрошуючи їх на автопрогулянку по ранчо, президент заїжджав на підвищення біля озера, а потім пускав машину під укіс і кричав, що гальма відмовили. Коли машина опинялася у воді, але залишалася на плаву, Джонсон спостерігав за реакцією пасажирів і реготав.

document.write(«»);