xenon

У фари ТЗ повинні встановлюватися лампочки, тільки передбачені конструкцією автомобіля, – співробітники ДАІ за цим пильно стежать. У багатьох автовласників, що самостійно поставили “ксенон”, виникають питання відносно того, який штраф за ксенон на 2015 рік передбачається законодавством, що регулює безпеку руху на дорогах. Адже не секрет, що невідрегульовані ксенонові фари сильно сліплять водіїв зустрічних ТЗ, постійно створюючи на дорозі аварійні ситуації, пише auto.today

Зрозуміло, що покарання для водіїв, автомобіль яких “сяє” на дорозі яскравіше за новорічну ялинку, має бути передбачене законодавчо. Проте ні в переліку порушень ПДР, що забороняють експлуатувати ТЗ, ні в КоАП безпосередньо про установку нештатних ксенонових ламп нічого не говориться. Але і заспокоюватися водіям не варто, оскільки в ДАІ прийнято офіційне однозначне трактування цього правопорушення.

Як визначається неправильна установка світлотехніки

1. Перевірку зовнішніх світлових приладів необхідно проводити при непрацюючому двигуні на спеціальному посту, що включає робочий майданчик, плоский екран з матовим покриттям, люксметр з фотоприймачем (захищеним від сторонніх засвічень) і пристосування, орієнтуюче взаємне розташування автотранспортного засобу і екрану.

Нормативи повинні забезпечуватися: для легкових автомобілів при навантаженні масою 70±20 кг (людина або вантаж) на задньому сидінні, для інших автотранспортних засобів без завантаження.

1.1. Робочий майданчик має бути таких розмірів, щоб при розташуванні на ньому автотранспортного засобу відстань між розсіювачем світлового приладу і екраном по осі відліку була не менше 5 м; нерівності робочого майданчика мають бути не більш 3 мм на 1 м.

1.2. Кут між площиною екрану і робочим майданчиком має бути 90°±3°.

1.3. Орієнтуюче пристосування повинне забезпечувати установку автотранспортного засобу так, щоб вісь відліку світлового приладу була паралельна площині робочого майданчика і знаходилася в площині, перпендикулярній площинам екрану робочого майданчика з погрішністю не більше ±0,5°.

1.4. Розмітка екрану повинна забезпечувати виконання.

1.5. При проведенні робіт фотоприймач розташовується на відстані 3±0,1 м від розсіювача світлового приладу.

2.Для перевірки світлових приладів допускається замість екрану використовувати оптичний прилад з орієнтуючим пристосуванням.

2. Вимоги до нерівностей робочого майданчика при цьому повинні відповідати п. 1.1.

2.1. Діаметр вхідного отвору об’єктиву має бути не менший габаритів фари.

2.2. Оптична вісь приладу має бути спрямована паралельно робочому майданчику з погрішністю не більше ±0,25°.

2.3. У фокальній площині об’єктиву має бути встановлений пересувний екран з розміткою, що забезпечує проведення перевірок.

2.4.Орієнтуюче пристосування повинне забезпечувати установку оптичної осі приладу паралельно подовжній площині симетрії автотранспортного засобу (чи перпендикулярно до осі задніх коліс) з погрішністю не більше ±0,5°.

3. Виміри сили світла повинні робитися за допомогою фотоприймача, відкоригованого під середню криву спектральної чутливості ока. Діаметр фотоприймача має бути:

£ 30 мм при роботі з екраном за п.1;
£ 6 мм при роботі з приладом за п.2. 4.

Перевірка на відповідність вимогам здійснюється вимірювальним приладом. Частоту дотримання проблисків і час до появи першого проблиску допускається визначати універсальним вимірником часу з секундним відліком, що забезпечує зняття свідчень в межах від 1 до 30 сек з ціною ділення не більше 0,1 с.

5.Перевірку частоти дотримання проблисків покажчика поворотів здійснюють не менше, ніж за 10 проблисками.

6. Похибки, що припускається при вимірі усіх встановлених значень, мають бути не більші:
для кутових величин – ±15′;

для лінійних величин на відстані 10 м до екрану – ± 44 мм;
на відстані 5 м – ± 22 мм.

7. Похибки, що припускається при вимірі усіх встановлених значень, не повинні перевищувати 15%.

8. Перевірка на відповідність робиться оглядом.

Хто і чим перевіряє установку фар

Перевірка і регулювання світлового потоку фар автомобілів здійснюється за допомогою оптичних приладів – пересувних (моделі ЦКЛ К-303 і К-310) або переносного (НІІАТ-Е6М). Наприклад, для перевірки світла фар за допомогою приладу К-303 слід встановити візок приладу перед автомобілем так, щоб вісь камери з лінзою орієнтовно співпала з напрямом осі розсіювача фари, що перевірялася.

Включити фари, по лінії перетину світлової площини з передньою частиною автомобіля зробити остаточну корекцію оптичної камери приладу поворотом її на стойці і зафіксувати положення камери відносно стойки фіксатором.

Правильність положення фари визначають за напрямом її світлового потоку. Пучок світла фари спрямовується в оптичну камеру, де він лінзою проектується на екрані у вигляді світлової плями, за положенням якого на екрані судять про напрям світлового потоку.

Сила світла фари оцінюється за силою струму, реєстрованою мікроамперметром. За відсутності оптичних приладів установку фар перевіряють за екраном, який може бути постійним (стаціонарним) або переносним. Дані для розмітки і розміри екрану для кожної марки автомобіля визначаються заводською інструкцією. Перевірку установки фар за екрану проводять на рівному горизонтальному майданчику в затемненому місці. Площина екрану має бути перпендикулярна площині майданчика і подовжньої осі автомобіля.

При перевірці автомобіль має бути без вантажу з нормальним тиском в шинах.

Розміри штрафів

Усі фари головного світла мають ідентифікатори, які означають тип вживаних ламп:

Н – галогенні лампи;
D – ксенонові лампи.

Якщо самі фари спеціально призначені для ксенонових ламп і світло не створює перешкод для інших водіїв, то співробітник транспортної інспекції не має права оштрафувати вас за ксенон. Також водій не може бути оштрафований, якщо на автомобілі встановлені заводські ксенонові лампи. Але варто враховувати, що штатний ксенон має бути правильно налагоджений і відповідати вимогам конструкції. У Україні покарання за ксенонові фари не припускає позбавлення прав. У 2013 році Кабінет Міністрів ухвалив новий закон про збільшення штрафів.

Стаття 122 КУоАП забороняє використовувати освітлювальні прилади, які не відповідають стандартам і конструкції автомобіля. З недавніх пір штраф за кустарний ксенон в Україні становить від 510 до 595 грн.

Штрафи (покарання) за біксенон аналогічні, оскільки він також потрапляє в категорію “невідповідних ламп і світлорозсіювачів”. А це є порушенням ПДР і, відповідно, карається.

Як уникнути штраф за ксенонові фари?

Знаючи, в скільки обійдеться штраф за ксенон, вам навряд чи захочеться попастися на гарячому.

Що робити, якщо вас зупиняє інспектор і заявляє, що ви порушуєте закон, і використовуєте ксенонові лампи? Насамперед, попросіть його підкріпити чимось своє звинувачення. Уточніть, як було визначено порушення. Якщо інспектор обгрунтував порушення і попросив відкрити капот, щоб оглянути фари, попросіть його пред’явити посвідчення. Ви маєте право не відривати капот, якщо не переконаєтеся, що перед вами саме співробітник ДАІ.

Можна також заявити інспекторові, що у ваших фарах встановлені галогенні лампи з “холодним” світінням. Спектр їх світла майже такий же, як у ксенонових. Якщо співробітник не відступає, вимагайте притягнути свідків і скласти протокол. Пам’ятайте, що для його складання потрібна об’єктивна причина і особистих підозр інспектора недостатньо. У разі, коли співробітник ДАІ давить на вас під приводом “огляд є огляд” – ігноруйте його.

За законом, додивитися ваше авто без вашої згоди інспектор може тільки у тому випадку, якщо є постанова суду. Проте він в праві оглянути машину зовні.

Як фіксується таке правопорушення співробітниками ДАІ

Отже, інспектор ДАІ зупинив Вас за ксенон. Що робити?

1. Просимо інспектора пред’явити службове посвідчення в розгорнутому виді. Після чого переписуємо ці посвідчення, номер нагрудного жетона і телефон чергової частини. Ці відомості Вам згодяться у разі виникнення якої-небудь конфліктної ситуації, наприклад, звернення до суду для оскарження дій інспектора.

2. Для того, щоб зупинити транспортний засіб, мають бути вагомі причини. Виходить, що незаконний ксенон відноситься до ознак порушення, які були встановлені візуально. Зверніть увагу на те, що за це порушення вас можуть зупинити де завгодно, оскільки на стаціонарному посту відтепер зупиняють тільки для перевірки документів.
При цьому зупинка інспектором заборонена в тих місцях, де їх зупинка заборонена ПДР.

3. Для того, щоб інспектор переконався в тому, що у вас встановлений “лівий” ксенон, йому необхідно буде відкрити капот. Оскільки це буде доглядом (не плутати з оглядом), то для цього потрібна обов’язкова присутність двох свідків або відеозйомка.

4. У протоколі про догляд транспортного засобу має бути вказана уся інформація про того, хто його складав, стосовно кого він складений, а також все, що стосується вашого автомобіля.

document.write(«»);