ГАЗ-22Б-скорая-помощь

Дослідні зразки автомобілів на базі “Волги” з кузовом універсал, зокрема, в санітарному виконанні, з’явилися у кінці 1960-го. Зовні вони нічим не відрізнялися від седана того ж року випуску – ГАЗ-21 І, так званого “другого випуску”, пише autodriving.net

У серійне виробництво універсали і санітарні машини пішли в 1962 р., практично одночасно з модернізованими седанами ГАЗ-21Л (“третя серія”), відповідно, оформлення серійних універсалів дещо відрізнялося від дослідних зразків.

“Волга” ГАЗ-22 – перший вітчизняний універсал, придатний для медичної служби

ГАЗ-22Б

Санітарний варіант “Волги” отримав найменування ГАЗ-22Б. Його внутрішній простір в цілому повторював планування медичного ЗІМ-12Б. Також “Волга” відрізнялася меншою власною вагою, більшою маневреністю і швидкістю, а, головне, у виробництві обходилася дешевше.

Кузов санітарної “Волги” був розділений скляною перегородкою на дві частини: кабіна водія і санітарне приміщення з двома відкидними сидіннями (один за одним) для медичного персоналу і носилками, які встановлювалися і кріпилися спеціальних направляючих на підлозі кузова. Переднє сидіння складалося до перегородки кабіни, відкриваючи доступ до другого. На перегородці розміщувався відкидний столик для лікарських препаратів.

Двері в торці кузова, через яку вантажилися носилки, складалася з двох половинок – така конструкція була прийнятніша, ніж кришка багажника, що відкривається, на ЗІМ-12Б. На нижній стулці закріплювалися направляючі полози, по яких в салон засовувалися носилки на гумових роликах.

Відносно невеликі розміри санітарного приміщення (менші, ніж у інших вітчизняних автомобілів подібного призначення) зажадали застосування спеціальних носилок з дюралюмінієвих труб з натягнутим між ними брезентовим полотнищем і висувними ручками : вони коротші за стандартні на 245 мм, а також легші і зручніші.

Нагадаємо, що у той час стандартними вважалися дерев’яні носилки, що не складаються.

Запасне колесо і шоферський інструмент розміщувалися в ніші отвору задніх дверей, з лівого боку кузова. Зсередини кузова ніша відгороджувалася від санітарного приміщення спеціальним металевим кожухом.

Усі бічні стекла в санітарному відсіку виконувалися непрозорими, молочно-матовими. Стекла перегородки кабіни водія і задньої підйомної стулки кузова залишалися прозорими і зазвичай закривалися шторками.

Від вантажопасажирського універсалу санітарна “Волга” відрізнялася підвіскою і шинами, які були запозичені у звичайного седана. Пояснювалося це тим, що маса навіть повністю завантаженої санітарної машини все одно залишалася меншою повного завантаження універсалу (універсал був розрахований на перевезення п’яти чоловік і 176 кілограмів вантажу, тоді як санітарна версія максимально вміщувала лише п’ять пасажирів). Застосування підвіски і шин від легкового седана дозволило дещо поліпшити плавність ходу медичної машини.

Санітарні “Волги”-універсали ГАЗ-22Б оснащувалися кріпленням для носилок і мінімальним медичним устаткуванням

З додаткового устаткування на ліве переднє крило встановлювалася поворотна фара-шукач, до якої водій міг дотягнутися рукою через опущене вікно своїх дверей, а на даху машини – фара з розпізнавальним червоним хрестом. Зображення “червоного хреста” також наносилося на передні двері і скло задніх торцевих дверей. Усі інші написи (“санітарна”, “швидка медична допомога” і так далі) на машинах з’являлися вже в процесі експлуатації.

Також передбачалася можливість установки на машину радіостанції двостороннього зв’язку з центральною диспетчерською “Швидкої допомоги”, але ці роботи виконувалися в міру необхідності вже поза заводом.

Після запуску в лютому 1965 р. вдосконаленої базовій моделі ГАЗ-21 Р “Волга”, змінився індекс санітарної модифікації – ГАЗ-22Д. Зовнішніх відмінностей моделі ГАЗ-22Б і ГАЗ-22Д не мали.

З 1962 по 1965 р. на заводі в невеликій кількості випускалися також санітарні машини з форсованим двигуном потужністю 80 к.с. і поліпшеною обробкою кузови, призначені для експорту, – ГАЗ-22БК і ГАЗ-22БМ. Крім того, існували експортні тропічні варіанти ГАЗ-22БКЮ і ГАЗ-22БМЮ, а також (з 1965 по 1970 р.) ГАЗ-22Е – експортний з форсованим двигуном і ГАЗ-22ЕЮ – експортний тропічний з форсованим двигуном.

document.write(«»);