skachannyie-fajlyi13-285x177Кожен водій хоч раз за увесь свій водійський стаж зустрічався віч-на-віч з патрульним інспектором ДАІ. Частенько будь-які спори вигравав ДАІшник, оскільки він готовий до будь-яких контраргументів, спираючись на законодавчу базу. У таких ситуаціях найголовніше – це зберігати спокій, а інакше можна вийти з себе, що закінчиться спочатку скандалом, а потім – величезним штрафом

Опис

Який водій отримує задоволення від спілкування із співробітником ДАІ? Правильно. Той, який нічого не порушував.

А як бути, якщо Ви свідомо або випадково порушили якесь правило дорожнього руху? Ось тут і треба розбиратися. Якщо Ви – добросовісний водій, тобто учили правила дорожнього руху і складали іспити, а не купували права, то точно знаєте про те, що по тротуарах їздити не можна. Забороняє це пункт 13 розділу 11 правил дорожнього руху. Згідно з цим пунктом, по тротуарах і перехідних доріжках заборонено їздити на машині, оскільки подібна їзда є прямою загрозою для пішоходів, які по цій частині вулиці пересуваються.

Цей же пункт дозволяє проїзд по тротуару транспорту, який належить людині, яка мешкає в конкретній зоні за умови відсутності іншого під’їзду до цієї ж зони. Також дозволено їздити по тротуару машинам, на яких є знак “Інвалід”, причому у водія має бути посвідчення інваліда. Згідно з цим пунктом, швидкість транспортного засобу, який рухається по тротуару, не повинна перевищувати відмітки в 20 км/год.

Їзда по тротуару є адміністративним правопорушенням, тобто регулюється Кодексом про адміністративні правопорушення. Згідно частини 1 статті 122 водій зобов’язаний виплатити штраф у розмірі 255 – 340 грн. за незаконну їзду по тротуару або пішохідному переходу.

Небезпека їзди по тротуару

Їзда по тротуару – це півбіди. Сьогодні у великих містах ці доріжки для переходів частково стали парковками для машин. Люди залишають машини і біля будівель, і біля тротуару.

Усе це відбувається тому, що машин у великому місті дуже багато, а ставити їх ніде, а особливо – в центрі, оскільки там висить маса знаків, які забороняють парковку. Згідно з пунктом 10 розділу 15 ПДР, ставити машину заборонено на тротуарах, де немає спеціальних табличок. Але легкові машини можна залишати на краю тротуару, причому для пішоходів повинно залишатися не менше 2 метрів для вільного проходу. Іноді рух по тротуару або парковка на ньому може привести до аварії.

В цьому випадку сума штрафу підвищується до 680 – 850 грн., а іноді у водія можуть забрати права півроку-рік.

Частенько ДАІшники дуже старанно намагаються відстояти права пішоходів, оскільки вони самі є такими у той момент, коли здійснюють патрулювання. Не можна виключати і ті моменти, коли водій дійсно не прав, тоді він дійсно отримує, як говоритися, за заслугами. Якщо заглянути в правила дорожнього руху, то можна упізнати точне визначення пішохода.

Цей термін відноситься до особи, яка бере участь в дорожньому русі поза засобом транспорту. У цих людей є не лише права, але і перелік обов’язків, які частенько переходам і невідомі. Головним аргументом інспектора ДАІ під час спроби виписати штраф водієві, який їде по тротуару, є створення небезпечної ситуації для пішохода. В цьому випадку водій повинен рухатися так, щоб пішохід вимушений був уповільнити хід або зупинитися.

Інспектор під час складання протоколу напише, що водій також створив небезпечну для пішохода ситуацію, але в цьому варіанті у інспектора мають бути точні дані, які вказують на те, як змінилася швидкість пішохода до і після появи машини на шляху пішохода. Але, одночасно з цим, точне формулювання терміну “пішохід” до людини без машини не підходить, та і трактувати машину як “перешкоду” можна як завгодно.

Єдиний законний висновок, яке можна зробити з подібних фактів, так це те, що водій порушить правила, якщо зіб’є пішохода або змусити його ухилятися від машини. Але усі ці неясності все одно не дають водієві право безкарно колесити по тротуару, щоб проїхати пробку, збиваючи при цьому мирно гуляючих пішоходів.

Але у тому випадку, якщо Ви дійсно знаєте, що були праві, тобто були вимушені проїхати про тротуару, щоб швидше добратися, наприклад, до лікарні, то оскаржити рішення інспектора ДАІ треба в обов’язковому порядку. Спершу треба максимально відкладати розгляд справи. Фахівці стверджують, що згідно із статтями 268 і 33 Кодекси про адміністративні правопорушення людина, яку притягають до адміністративної відповідальності, має право на те, щоб обернути до адвоката, а також зібрати і надати докази.

Також, під час вибору покарання, повинні враховуватися особа порушника, а також фінансове положення. Водій, який нетямущий в юридичній сфері, має право на те, щоб згадати в протоколі про необхідність звернення до адвоката, а також про бажання надати необхідні особисті документи, які підтвердять особу. На підставі цих заяв можна просити про відкладення розгляду справи. Другий крок – ця вказівка зауважень в протоколі.

У протоколі є графа, в яку інспектор зобов’язаний вписати пояснення водія відносно того, що сталося. Водій має право вказати на причини, по яких він не згоден з штрафом. Також водій в обов’язковому порядку повинен написати пояснення, в якому він вказує, що не згоден з штрафом. На підставі цього згідно із статтею 268 КоАП України розгляд справи буде відкладений.

Третій крок – це перевірка протоколу і постанови. Якщо інспектор ДАІ не видав Вам копію протоколу на місці, то це буде грубим порушенням.

Також, у разі винесення постанови, водієві повинні дати і копію цієї постанови. Копія повинна співпадати з оригіналом, а також мають бути вказані особисті дані самого співробітника інспекції. Це дуже допоможе оскаржити рішення.

Крок четвертий – це скарга в терміновому порядку.

Упродовж 10 днів після складання протоколу або постанови треба звернутися до начальника управління ДАІ із скаргою, в якій треба написати усі аргументи проти ДАІшника, причому ці аргументи повинні мати законний грунт, тобто треба посилатися на ПДР і інші законодавчі акти. Також аргументи треба підтверджувати доказами у вигляді свідчень свідків, фотоматеріалами і відео. На підставі усього написаного вище можна розібратися у своїх правах і обов’язках відносно пересування і зупинок на тротуарах.

Попереджений, значить – озброєний.

document.write(«»);