avtosalon_735x418

Мінекономіки збирається відмінити спецмита на імпортні автомобілі. Про це повідомила заступник міністра Наталія Микольська, пише intvua.com.

Причиною такого рішення є те, що Україна програла суперечку із міжнародною експертною панеллю Dispute Settlement Body. DSB навела факти порушення Києвом угоди між членами Світової організації торгівлі. СОТ рекомендує українській владі скасувати спец мита на іномарки.

“Думаю, спецмито відмінять на першому засіданні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Її головою є Айварас Абромавічус, тому зволікання в цьому питанні не буде”, – говорить у фейсбук Олег Назаренко, голова Всеукраїнської асоціації авто імпортерів і диллерів.

Основними противниками спец мит в Україні були Японія, США, Корея, Туреччина, Індія та Австралія. Перше засідання DSB відбулося у березні 2014 року.

“Шкода, що Світова організація торгівлі примушує Україну відмінити спецмито на іномарки, а не рішення відмінити спецмито. Різниця полягає в тому, що після відміни спецмита з наступних партій іноземних машин не братимуть спеціального мита. А якби рішення про спец мита 2012 року визнали незаконним, був би привід у авто імпортерів повернути собі всі заплачені гроші з 15 березня 2013 року”, – говорить фахівець.

Спецмита ввели на імпорт машин із бензиновими двигунами об’ємом 1-1,5 літрів, а також з 1,5 – 2,2. За ввезення таких автомобілів імпортери сплачують спеціальне мито в розмірі 6,46% і 12,95% відповідно від вартості автомобіля.

Найдешевші імпортні машини подешевшають щонайменше на 9 тисяч гривень, середньої цінової категорії – на 55-70 тисяч гривень. Звісно, через девальвацію гривні до рівня березня 2013 року ціни не повернуться.

Нагадаємо, спецмито на імпортні автомобілі ввели у березні 2013 року, аби захистити вітчизняних автовиробників. Завдяки спецмиту розрив у вартості вітчизняних автомобілів й імпортних суттєво збільшився.

document.write(«»);