256b1-1-autohis.ru-min

Вантажний автомобіль КрАЗ-256Б1-030 був створений безпосередньо під впливом катастрофи на Чорнобильській атомній станції в 1986 році. Річ у тому, що саме тоді виявилася відсутність в країні спеціалізованого самоскида, що може перевозити радіаційні відходи і заражене радіацією сміття. Для виправлення ситуації, що склалася, було прийнято рішення побудувати спецсерію таких машин кількістю 18 одиниць

256b1-4-autohis.ru-min

Машина вийшла “бойовою”. Конструктори оснастили її спеціальною капсулою виготовленою з товстого свинцю. Виготовлена вона була у вигляді “склянки”. На його даху розмістили ФВУ, при цьому усі технічні входи в капсулу, призначені, наприклад, для розміщення електроустаткування або ж гальмівного механізму, ретельно загерметизували. Крім того, додатковим захистом водієві від дії радіації служила передня стінка кузова, яку так само посилили елементами, виготовленими зі свинцю.

При цьому вхід в капсулу розміщувався справа, ліва ж стінка її була глуха. Зроблено це було з метою полегшення доступу в капсулу.

256b1-2-autohis.ru-min

Крім того, варіант з повним демонтажем кабіни і установки замість неї подібної капсули дозволяв полегшити процедуру очищення автомобіля від радіоактивного пилу.

Також в конструкцію було внесено ще одне важливе доопрацювання: капсула втратила лобове скло, отримавши натомість оглядову шпару і бічний отвір, забраний свинцевим склом.

256b1-3-autohis.ru-min

Усі екземпляри цих спеціальних автомобілів після виконання своєї роботи з вивезення залишків четвертого енергоблока ЧАЕС були поховані в одному з могильників, створених на території 30-ти кілометрової зони відчуження навколо станції.

document.write(«»);