02dfbf7f9516d638a6a60d6e3a14d9e1-981x599-90

Цю небезпечну навіть на перший погляд бронемашину першими побачили і зняли на численні відео звичайні автомобілісти на трасі під Набережними Човнами. Виробники подробиць про неї не повідомляють, проте, якщо секретну вежу танка “Армата” представили широкій публіці, закутаній у брезент, то “Фалькатус” котився у супроводі броньованого КАМАЗа “Вікінг” в усій своїй моторошнуватій красі. Часто його помилково приймали за концепт бронеавтомобіля “Каратель”, що розроблявся свого часу на ЗИЛе. Аж надто машини виявилися схожими

“Каратель” з нульових

Тактико-технічне завдання з створення принципово нового бронеавтомобіля, який можна було б успішно застосовувати в ході військових дій проти іррегулярних формувань, Міноборони РФ видало на конкурсній основі декільком російським профільним підприємствам ще в 2002 році.

Тема дістала умовну назву “Каратель”. Тільки що відгриміла друга чеченська кампанія (а режим уповільненої контртерористичної операції, нагадаємо, був скасований в Чечні тільки в 2009 році). І якраз в ході КТО з’ясувалося, що російській армії і спецслужбам дуже бракувало саме бронетранспортера класу MRAP (транспортера, що має кругове противопульное бронювання і мінний захист, зокрема, від потужних саморобних фугасів).

Першим деяких результатів досяг концерн ЗІЛ, розробляючий броньовик “традиційного” виду, що отримав первинну робоча назва “Ведмідь” і перспективний броньовик принципово нового дизайну, який самі конструктори прозвали за характерну форму “Клопом”.

Для “Клопа” на ЗІЛ розробляли спеціальне шасі, але макет у натуральну величину, який побудували до вересня 2009 року, як то кажуть, був зібраний на КАМАЗівських мостах. Говорять – тому, що машина не збереглася. У ЗІЛа почалися серйозні виробничо-фінансові проблеми, і Міноборони в такій ситуації фінансувати бронемашину не ризикнуло, віддавши в результаті перевагу “Тигру”. І макет “Клопа-карателя” просто розібрали.

Меч чи древня акула

Машини, помічені і зняті народними умільцями навесні 2015 року, явно відрізняються від тощенького “Клопа” своїм брутальним видом. Це схожий, але зовсім інший бронеавтомобіль – “Фалькатус” (Falcatus), який розробляє, очевидно, спільно з КАМАЗом московське ЗАТ “Форт Технологія” в інтересах Центру спеціального призначення (ЦСП) ФСБ. На КАМАЗі свою участь в розробці броньовика не підтверджують, але і не спростовують.

На офіційному сайті компанії про “Фалькатус” немає ні слова, втім, сайт ЗАТ “Форт Технологія” взагалі знаходиться “у стадії розробки”.

Названий броньовик в честь зігнутого кельтського меча – Falcatus або Falcatа. Якщо комусь більше подобається фауна, то фалькатус – це ще і предок сучасної акули, що жив 320 млн років назад. Ну а любителі флори можуть робити назву від кімнатної квітки Аспарагус Фалькатус (Asparagus Falcatus).

Власне кажучи, ЗАТ “Форт Технологія”, в першу чергу, – розробник, виробник і постачальник кулезахисної екіпіровки. За інформацією ЗМІ, компанією було розроблено і впроваджено у виробництво ряд балістичних матеріалів і броньових композицій для бронежилетів і кулезахисних шоломів.

Шасі для ралі

За інформацією з відкритих джерел, створений російський штурмовий бронеавтомобіль на шасі спортивного вантажного автомобіля КамАЗ-4911 (колісна формула 4×4, повна маса – 12 т, двигун ЯМЗ-7Э846 потужністю 730 к.с., максимальна швидкість – 200 км/год, кут подоланного підйому – не менше 36 градусів, радіус повороту – 11,3 м, витрата палива – 30 л на 100 км при швидкості 60 км/год).

“Захищений автомобіль ЦСП” має бойову масу не менше 12 тонн і, очевидно, розрахований на перевезення 10 чоловік. Зовнішня схожість з “Клопом” пояснюється тим, що дизайн розробляв один і той же фахівець – Святослав Саакян, що працював в “нульові” на ЗІЛі.

Посадка і висадка екіпажа і десанта відбувається через четверо бічних дверей (передні відкриваються в ході руху, задні – проти). Двері сконструйовані так, що в них можна вантажити носилки з пораненими. Стекла броньовані, без захисних металевих щитків. Лобове скло має нахил під гострим кутом, що, можливо, погіршує огляд, але збільшує захист (кулі, осколки і навіть постріли з гранатомета рикошетитимуть).

У бортах під вузькими горизонтальними віконцями є по п’ять амбразур для стрілецької зброї. Аналогічне віконце і амбразура є в кормі. Десант розміщується спина до спини, як у БТР-82А. У даху є круглий люк з можливістю установки збройового модуля. Днище V-подібне для додаткового розсіювання енергії вибуху міни або фугасу. Колеса захищені від куль і осколків сталевими крилами.

Що далі?

Незрозуміло. Ніякої інформації про подальшу долю “Фалькатуса-карателя” немає – ні дат постановки на конвеєрі, ні планів прийняття на озброєння. Ми продовжимо стежити за ситуацією.

document.write(«»);