ДП «Львівський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», розробило нову броньовану ремонтно-евакуаційну машину (БРЕМ) «Зубр», пише Автотема з посиланням на Промисловий портал.

Про це стало відомо під час святкування 75-річча з дня створення українського підприємства, яке відмічали 10 травня цього року.

«БРЕМ «Зубр» створений для технічного супроводження танкових підрозділів Збройних сил України», – повідомив головний інженер ЛБТЗ Герман Сметанін.

«Він розроблений ЛБТЗ у 2018 році. Наразі організовується проведення його визначальних відомчих випробувань. Можливо до кінця цього року його буде допущено в експлуатацію в ЗСУ», – розповів він.

Представник львівського заводу повідомив, що новий зразок створено на базі радянського танку Т-55. Також він може використовувати як основу ходову частину танка Т-54 або БТС-4 (радянський броньований тягач на базі середнього танка Т-44).

«Тобто база машини може використовуватися різна», – підкреслив Герман Сметанін. За його словами, нова машина має 12-тонний кран-стрілу та 25-тонну тягову лебідку, що забезпечує евакуацію пошкодженої техніки з поля бою.

Варто додати, що на урочистих заходах у Львові був присутній і представник Центрального бронетанкового управління ЗС України полковник Олександр Гордієнко. Він спілкуючись з журналістами відмітив, що ремонтна техніка, яка створена колективом підприємства, така як нові БРЕМ «Лев» та «Зубр», є вкрай потрібною у військах. Полковник Гордієнко висловив впевненість, що ці розробки, зокрема «Зубр», успішно пройдуть випробування та вже скоро опиняться на озброєнні військових частин.