У Шанхаї понад 2 тисячі автобусів перевели на комбіновані установки, що дають можливість працювати на виготовленому з кулінарного жиру біодизельному паливі. Ефективну утилізацію харчових відходів організувала автобусна компанія Shanghai Jiushi в рамках відповідної міської програми, пише Автотема з посиланням на agroday.com.ua.

У 2019 році для дизельних і гібридно-електричних автобусів, які зараз курсують у Китаї, знадобиться близько 220 тонн біодизельного палива B5, розповідає представник автобусної компанії Shanghai Jiushi Гу Дечан.

Пальне марки B5 на 5% складається з біодизеля, який був отриманий з використаної олії – відходів закладів громадського харчування, і на 95% – з нафтового дизельного палива.

Шанхай – один з найбільших китайських мегаполісів – щорічно виробляє понад 30 тис. тонн відпрацьованого кулінарного жиру, переробивши який можна отримати близько 600 тонн біодизелю марки B5.

Як зазначають китайські експерти, біодизель B5 може скоротити викиди шкідливих речовин у повітря при його спалюванні більш, ніж на 10%, а ефективність очищення оксиду азоту може досягати 80%.

“Застосування біодизелю не тільки знизить загрозу для навколишнього середовища, але також допоможе перетворити кухонний жир у паливний ресурс, – говорить заступник генерального директора компанії Sinopec Marketing Shanghai Company Чи Ян. – Виробництво біодизелю також захистить споживачів від використання недобросовісними рестораторами відпрацьованої олії при готуванні”.

Станом на кінець квітня 2019 року біодизель марки B5 відпускався на 247 автозаправних станціях Шанхаю.