Вимоги представників руху «АвтоЄвроСила» до Верховної Ради скасувати акциз на ввезений в Україну автотранспорт та відтермінувати введення штрафних санкцій не можуть бути виконані, пише Автотема з посиланням на prm.ua.

Про це народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила журналістам у кулуарах парламенту, коментуючи проведення під стінами ВР акції «За доступне розмитнення».

Стосовно того, що під час пільгового періоду змогли розмитнити лише 10-15% автомобілів на єврономерах, вона зазначила, що це вигадана цифра.

«Вчора я зверталася до Міністерства фінансів, щоб вони надали цифру щодо того, яка можлива кількість автомобілів не розмитнилася… Розмитнено старих автомобілів з іноземною реєстрацією в пільгговий період 140 тисяч, трохи більше. 2,3 тисячі — після пільгового періоду. Але з’явилася така нова тенденція, що за цей період, після закінчення пільгового, розмитнили ще 130 тисяч автомобілів з європейською реєстрацією, які не були раніше на території України. Тому, ми сподіваємось, що всі старі автомобілі, які з економічної точки зору було не вигідно розмитнювати, також пройшли всі митні процедури», — розповіла Южаніна.

Вона зазначила, що зараз порахувати, скільки нерозмитнених авто залишилось в Україні майже не можливо. Та додала, що за даними Фіскальної служби, серед автомобілів, які залишилися 80% — це ті які розібрали на запчастини.

Що стосується штрафних санкцій за нерозмитнення автомобілів, вона наголосила, що такі санкції починають діяти з 1 липня 2019 року і відтермінувати їх технічно не можливо. Також Южаніна нагадала, що 24 травня закінчується період використання нерозмитненого авто без застосування штрафних санкцій.

Вона зауважила, що пільги на сплату митних платежів можуть бути застосовані лише до певних категорій громадян – багатодітних сімей, інвалідів, інших соціально незахищених категорій.