65_main

Фальшиві кільця, подряпини на бампері і “сліпі” зони…
Навчені досвідом водії зараз все частіше вигукують: “Неначе в лихі 90-і повернулися”!. Приводом для подібних реплік служить збільшене за останній час число так званих автопідстав, тобто ситуацій, коли автомобіліста намагаються шахрайським, а іноді і майже бандитським способом, позбавити від частини готівки в його гаманці. І це при тому, що рівень обізнаності, та і захищеності водіїв у наш час незрівнянно вище, ніж в згадані 90-і.

Проте нерідко водії попадаються на хитрощі шахраїв, а потім інтенсивно обговорюють в соціальних мережах власну неуважність.

Стосується це найчастіше водіїв-початківців, але іноді зненацька застають і досвідчених. На чому ж грають зловмисники? На нервах! А ще – на жадності і жалості.

ГРА НА НЕРВАХ В ЩІЛЬНОМУ ПОТОЦІ

Для гри на нервах зазвичай використовується авто нехай не першої свіжості, але досить дороге на вигляд, наприклад, десятирічний BMW. Машина крадеться в щільному потоці по дорозі з масою виїздів, що примикають до неї, з арок і інших місць з обмеженою видимістю. Жертва – водій-початківець – намагається виїхати на головну, поступившись, як і потрібно, дорогою. Але потік-то щільний, тобто виїжджати доводиться “перед носом”. Цим і користуються.

А потім наздоганяють автомобіль (що зовсім нескладно зробити в потоці, що рухається із швидкістю пішохода), починають розповідати, що при виїзді водій зачепив їх машину, і пропонують вийти, щоб показати подряпини на бампері.

Поки один із зловмисників показує водієві, що розгубився, дійсно подряпаний бампер, другий швидко і непомітно шматком наждаки наносить такі ж подряпини автомобілю жертви.

Звичайно, будь-яке ДТП – це стрес, на тлі якого пропозиція “розійтися по-хорошому, без ДАІ” виглядає не занадто підозріло.

Водія переконують, що віддати пару тисяч гривень вигідніше, ніж оформляти аварію згідно із законом, адже в другому випадку винуватця чекає штраф або навіть позбавлення прав, а компенсувати ремонт все одно доведеться.

ЯК УНИКНУТИ. Кращі помічники – страховка і відеореєстратор. І діяти в такій ситуації треба гранично просто: дотримуватися ПДР. Якщо до вас все ж підійшли з подібними вимогами, зазвичай досить заблокувати двері в авто, через прочинене вікно упевнено повідомити, що у вас є страховка і ви негайно викликаєте співробітників правоохоронних органів для оформлення, після чого демонстративно дістати телефон. Не варто вступати в словесні, а, тим більше, силові спори – вони тільки цього і чекають.

Якщо вони не поїхали відразу після ваших дій, негайно дзвоніть 102 і не виходіть з машини.

ШАХІСТИ

Цей вид автопідстав зараз використовується рідше – для нього треба дві машини, тобто удвічі більше дорогого нині палива. Але все-таки іноді він використовується.

Суть така: один автомобіль пристроюється за жертвою, намагаючись потрапити в “мертві зони” її дзеркал, а другий в цей час різко перебудовується, намагаючись спровокувати водія на раптовий маневр.

new_image_138

Чи зачепить він в процесі цього маневру той автомобіль, що знаходиться в “мертвій зоні”, неважливо: головне – спробувати його в цьому переконати. Способи переконання аналогічні описаним раніше.

ЯК УНИКНУТИ. Постаратися не звертати уваги на подібні маневри і не діяти тими ж методами, різко перебудовуючись на сусідні смуги. Краще просто пригальмувати, оглянутись по дзеркалах і з дотриманням усіх правил перебудуватися, наприклад, в крайній правий ряд – як мінімум, вже з одного боку ніхто не підкрадеться. Якщо ви упевнені, що ніякого зіткнення насправді не було, не зупиняйтеся. А якщо все ж зробили це – дійте так само, як і у попередньому випадку.

ФАЛЬШИВИЙ ПІШОХІД НА “ЗЕБРІ”

Мабуть, одна з найнеприємніших автопідстав. Ризик попастися на такий прийом різко зростає на вузьких вулицях, заставлених припаркованими абияк автомобілями. Дія відбувається на “зебрі” нерегульованого пішохідного переходу. Автомобіль зловмисників створює відволікаючий маневр, несподівано виїхавши десь біля “зебри” зліва від машини жертви, наприклад, з найближчого підворіття. Водій-жертва, зрозуміло, відволікається і робить все, щоб уникнути аварійної ситуації.

В цей час справа під колеса вибігає “пішохід”. Найчастіше він б’є рукою по капоту, щоб водій почув звук зіткнення, а потім падає на “зебру”, зображуючи збитого.

На такий спектакль, на жаль, попадаються навіть досвідчені водії. Адже збити пішохода на “зебрі” – це не просто порушення ПДР, а кримінальний злочин. Залежно від сценарію далі з’являються і “свідки”, і підставні лікарі, що діагностують у “пішохода” серйозні травми. А нерідко – і фальшиві інспектори ДАІ. Неважко здогадатися, що в результаті зловмисники пропонують “вирішити питання” і без особливих зусиль отримують чималі суми. Причому водій сам готовий платити, щоб позбавитися від серйозних неприємностей.

ЯК УНИКНУТИ. Стежити за справністю відеореєстратора: у більшості сучасних моделей кут огляду більший, ніж у людського ока. Відеозапис відразу покаже, звідки взявся пішохід. І якщо подібна ситуація сталася, треба діяти строго за правилами: негайно зупинитися, включити аварійну світлову сигналізацію і, не слухаючи ніяких аргументів, викликати 102 і 103. Причому зі свого телефону, ігноруючи пропозицію “випадкових перехожих” зробити це за вас.

Упевнених і рішучих дій водія зазвичай вистачає, щоб зловмисники негайно розчинилися в натовпі.

ТИСНЕННЯ НА ЖАЛІСТЬ

Цей спосіб вже не можна назвати просто автопідставою – по суті, мова піде про чистої води кримінальний злочин.

На узбіччі траси десь далеко за містом і недалеко від заправки стоїть автомобіль (причому майже завжди з номерами сусідніх країн), водій якого, відчайдушно жестикулюючи, просить допомоги. Тут головне – зупинити жертву. Далі на ламаному російському або українському слідує жалісливий монолог про те, що “самі ми не місцеві”, в автомобілі закінчився бензин або він зламався і чекає евакуатор.

При цьому у власника автомобіля немає гривень, а йому дуже потрібно терміново їхати далі. Він, звичайно ж, не просить милостині і взагалі ні в якому разі не хоче, щоб йому просто дали грошей на бензин чи ремонт. Він готовий продати масивне золоте кільце (найчастіше перстень) зі свого пальця або обміняти 100-доларову купюру по курсу удвічі нижче існуючого.

Багатьом цей сценарій відомий ще з 90-х років, але хтось може і клюнути зараз – адже тут жалість до іноземця, що потрапив у біду, поєднується з раптовою можливістю непогано заробити. Зрозуміло, надалі виявляється, що 100 доларів – фальшиві, а кільце зроблене з металу, дуже далекого від благородних.

ЯК УНИКНУТИ. З одного боку – не зупинятися. З іншого – адже і дійсно може виявитися, що людині на дорозі потрібна допомога. Тому, якщо ви все-таки вирішили допомогти, зробіть це грамотно. Замість того, щоб купувати валюту або ювелірні вироби з рук (що, до речі, ще і незаконно), запропонуєте відбуксирувати його до заправки або дочекатися з ним евакуатора. Шахрай ніколи не поїде на заправку, знаючи, що там є камери спостереження.

Тому, якщо ви розумієте, що людина від подібної допомоги відмовляється або ж його автомобіль раптом чарівним чином завівся, знайте: вам, швидше за все, повезло не потрапити в серйозні неприємності.

ПАПІР І ДІВЧАТА

Парковки – одне їх улюблених місць різного роду любителів легкої наживи. У хід йдуть найрізноманітніші методи: від приклеєного на заднє скло аркуша паперу до проколених шин і відверто одягнених дівчат, що “заблукали”. Мета одна: виманити водія із заведеного автомобіля. І доки той розглядає пробите колесо, відклеює із заднього скла папір, що прилип, як на зло, намертво, або розповідає незнайомці, як пройти до найближчого метро, хтось непомітно проникає в салон.

А далі – у кращому разі, вкрадена сумка з грошима і документами, в гіршому – автомобіль зривається з місця і зникає в невідомому напрямі.

ЯК УНИКНУТИ. А простіше простого: якщо виникає будь-яка причина, спонукаюча вийти з автомобіля, спочатку заглушіть двигун і, закривши за собою двері, поставте автомобіль на сигналізацію, навіть якщо плануєте вийти всього на хвилину.

КУЛЬТУРНИЙ ОБМАН НА ПАРКОВЦІ

Дія зазвичай відбувається на парковках супермаркетів. Жертва починає здавати назад, щоб виїхати, але тут несподівано з’являється автомобіль, підставляючись під легке зіткнення. Зазвичай з машини виходить інтелігентного виду водій, який починає розповідати про те, що тільки що купив машину і ось… В результаті сам пропонує домовитися, називаючи явно занижену суму збитку. На це і клює жертва, вважаючи за краще розплатитися на місці, а не чекати страховика і ДАІ.

Зрозуміло, жертва не в курсі, що злегка битому бамперу автомобіля зловмисника вже багато років і через півгодини він вже шукатиме наступну жертву на іншій парковці.

ЯК УНИКНУТИ. Усе геніальне просто: дійте за правилами і в подібній ситуації викликайте страхову з інспекторами.

document.write(«»);