Правила дорожнього руху рекомендують рухатись, тримаючись правого боку дороги. Існує пункт Правил, який це регламентує:

11.2. На дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується випередження, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом, пише Автотема з посиланням на Авто24.

За порушення цього правила Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі 425 грн. (п. 122 ч.2 КУаП).

Але українські реалії вносять свої корективи – дуже часто правий ряд понівечений ямами, колійністю та іншими дефектами дорожнього полотна. Крім того, він може бути просто зайнятий іншими транспортними засобами.

За таких обставин цілком можливо рухатись у лівому ряді з максимально дозволеною на даному відрізку дороги швидкістю. Але що робити з тими, хто блимає дальнім світлом, намагаючись зігнати з гарної дороги в розбитий або зайнятий іншим транспортом правий ряд? На це питання є кілька відповідей.

1. Пропустити
Якщо ви вирішили пропустити того, хто поспішає, заздалегідь ввімкніть правий поворот та змініть полосу рух. В цьому немає нічого образливого, адже у всіх людей іноді трапляються ситуації, коли потрібно їхати швидко.

2. Не пропускати
Якщо у вас немає бажання пропускати “моргуна” – заздалегідь ввімкніть лівий поворот, показуючи, що ви його не пропустите. Якщо людина дійсно поспішає, вона знайде можливість випередити вас по правому ряду.

3. Ігнорувати
Не реагувати на моргання і не поступатись дорогою, звичайно, можна, – правила цього не забороняють. Але це просто не чемно і може призвести до небезпечних ситуацій, адже “моргун” не розуміє, бачите ви його чи ні.

Слід пам’ятати, що моргання фарами у крайньому лівому ряді – це прохання звільнити дорогу, а не вимога. Правила дорожнього руху такі дії жодним чином не регламентують і не зобов’язують нікого поступатись дорогою, тому кожен для себе вирішує, пропускати “моргунів” чи ні.