Закон про забезпечення функціонування української мови як державної підписаний та опублікований. На українській мові, відповідно до Закону, повинні бути не тільки сайти або друковані видання, а й програмне забезпечення, інструкції та прайс-листи на автомобілі. AUTO-Consulting з’ясував, як з усім цим справи у провідних операторів вітчизняного авторинку. І чи всі встигнуть підготуватися, пише Автотема з посиланням на Авто24.

На сьогодні будь-яка перевірка присутності (або відсутності) української мови в меню бортового комп’ютера автомобілів не передбачена. Норми цього Закону набирають чинності через два місяці після опублікування. Закон опублікований 16 травня 2019 року. Але для ст. 27 і 30, які регулюють вживання української мови на сайтах і в комп’ютерних програмах, передбачено перехідний період в 18 місяців (півтора року). А з 16.05.2022 року всі електронні прилади автомобілів повинні обов’язково бути на українській мові.

Як виявилось, інструкції та прайс-листи на автомобілі у всіх опитаних учасників ринку вже перекладені на українську мову. А ось з призначеним для користувача інтерфейсом (меню) в автомобілях, такої одностайності, як з прайс-листами та інструкціями поки немає

Українське меню

Як повідомили в компанії «АвтоКапітал» (Mercedes-Benz), українська мова пропонується в системах навігації Mercedes-Benz, а також COMAND, починаючи з покоління телематики NTG 5.5 (S- і E-Клас). На жаль, додавання або додаткова активація мови в більш ранніх версіях неможлива. Наприклад, для модельного ряду 166, де встановлена система телематики NTG 5 * 1. Його наступник, модельний ряд 167, з моменту виведення на ринок вже має NTG6, який включає і українську мову. Згідно з попередньою інформацією, у всіх класах автомобілів Mercedes-Benz до 2020 року повинна функціонувати NTG7 з українською мовою.

За інформацією компанії «Фалькон-Авто», зараз ведуться переговори з виробником Kia Motors Corporation що до того, щоб автомобілі, представлені в Україні, повною мірою відповідали новим Законам.

У компанії «Віннер Україна» повідомили, що на автомобілях Jaguar і Land Rover меню українською мовою є. А на Porsche і Volvo — поки немає.

За інформацією з «Рено Україна», мультимедійні системи, встановлені на моделях Renault, які на даний момент комерціалізуються в Україні, мають меню українською мовою. Але не всі бортові комп’ютери мають український. У «Рено Україна» вже передають інформацію щодо нового Закону та вимогам до центрального офісу Renault і узгоджено працюють над впровадженням української мови всюди, де потрібно, у всій представленій модельній лінійці Renault в Україні. Це питання на контролі, і в нього активно залучена вся команда продуктового маркетингу «Рено Україна».

У компанії «Порше Україна» повідомили, що до моменту вступу в силу частини 2, статті 27 Закону, у всіх імпортованих автомобілях буде гарантовано меню бортового комп’ютера на українській мові.

В прес-службі Групи компаній «АІС» AUTO-Consulting повідомили, що автомобілі, які вони імпортують, також будуть відповідати всім вимогам Закону.

У автомобільних імпортерів і дилерів ще достатньо часу на підготовку – до 16.05.2022 року. А на сьогодні «Закон про мову» не є обмеженням і перешкодою присутності на нашому ринку автомобілів без україномовного меню.