1438801115_103

Туалетний папір в коробці передач, підробні документи, махінації з договором купівлі-продажу – це лише короткий перелік хитрощів, які використовують нечисті на руку продавці автомобілів з пробігом. Розповімо, як покупцеві не потрапити на гачок до шахраїв, зберігши свої нерви і гроші.

Купівля автомобіля з пробігом – це завжди лотерея. Куди простіше купити нову машину, але це вже не так вигідно, тому люди готові ризикнути, з надією, що саме їх “лотерейний білет” виявиться виграшним. На жаль, так буває далеко не завжди. Адже наважуючись на самостійну купівлю уживаного автомобіля, багато хто не прораховує усіх ризиків, які несе подібна угода, через що нерідко потрапляють в дуже неприємні ситуації.

Бажання заощадити може обернутися для непідготовленої людини великими неприємностями, починаючи від витрат на ремонт “убитих” агрегатів і закінчуючи ризиком залишитися без машини і без грошей. У цій статті ми торкнемося основних моментів, на яких може “обпектися” покупець уживаного автомобіля.

У кого краще купувати автомобіль?

Безумовно, краще всього купувати автомобіль у його безпосереднього хазяїна. Добре, якщо він буде першим і єдиним, тоді можна розраховувати на максимально прозору історію. Як правило, такі продавці сильно не лукавлять, тому що якщо при огляді машини розкриються серйозні проблеми, їм звалити буде ні на кого: мовляв, я таку купив, нічого не знаю, сам так їздив – так не скажеш, якщо купив машину новою. Другі за пріоритетністю – салони офіційних дилерів.

Їх репутація коштує украй дорого, тому вони теж якщо і лукавлять, то не сильно і дуже обережно. Втратити звання офіційного дилера – украй велика втрата, тому вони намагаються не ризикувати дорогим заради відносно невеликої для них вигоди. На останньому місці в нашому списку – це перекупники і автосалони без статусу офіційного дилера, в народі іменовані “сірими” дилерами. Вони більше усіх мудрять при продажі уживаних авто, саме у них найчастіше попадається “кіт в мішку”, а не машина.

Оцінюємо технічний стан машини

Якщо ви ніколи раніше не купували автомобіль або погано розбираєтеся в його облаштуванні, краще покликати на допомогу знайомих або професіоналів, які надають допомогу при купівлі і займаються підбором авто. Інакше – великий ризик, що ви купите автомобіль, відновлений після ДТП, з перебитим номером кузова або з проблемами з двигуном/трансмісією.

Дуже часто на автомобілях скручують пробіги, визначити це не завжди легко, найкраще, коли на автомобіль є сервісна книжка з відмітками про проходження ТО у офіційного дилера. Але навіть якщо кузов опиниться в порядку, а заявлений пробіг реальному, і при цьому машина виглядатиме, як цукерочка, це зовсім не означає, що вона технічно справна.

За зовнішнім блискому можуть ховатися серйозні несправності, вміло замасковані продавцем. Зробити таку “передпродажну підготовку” не складно. Так для того, щоб приховати патьоки масла на двигуні, його ретельно миють і потім намагаються особливо не їздити.

Якщо є проблеми з компресією і витратою масла на чад, в мотор можуть влити всілякі присадки або замінити рідне синтетичне масло на густіше мінеральне – усе це допомагає повернути зношеному мотору ознаки минулого здоров’я, але не на довго.

Для того, щоб прибрати гул в коробці передач або редукторі, деякі хитруни додають в систему мастила тирсу або туалетний папір – гул дійсно пропадає, але агрегату через короткий час настає кінець і його доводиться міняти.

Також варто перевіряти розширювальний бачок і кришку маслозаливної горловини двигуна на предмет емульсії. Її наявність свідчить про прокладення двигуна, що прогоріло, або поведену голівку блоку циліндрів (ГБЦ).

Юридична чистота

Перед купівлею автомобіля завжди необхідно перевіряти його юридичну чистоту.

Дуже важливо уміти розрізняти оригінальний паспорт транспортного засобу (ПТЗ) від підробного: на підробному можна побачити сліди подтертостей в місцях серійних номерів, голограми відлущуються, як фольга. На дотик оригінальний ПТЗ нагадує нову грошову купюру, а фальшивий – аркуш звичайного паперу.

Оформлення угоди

Є автосалони, які обдурюють людей при оформленні необхідних документів. Якщо ви готові купити машину, а вам при цьому пропонують підписати попередній договір, а не договор куплі-продажу, можливо, вас хочуть обдурити. У попередньому договорі можуть бути хитрі пункти.

Наприклад:
А) При купівлі автомобіля покупець зобов’язаний оформити договір купівлі-продажу через оформлювача-продавця (потім ви дізнаєтеся, що послуга оформлювача коштує 10 000- 20 000 грн)

Б) У разі відмови купити автомобіль продавець в праві утримати 30% (величина відсотка може мінятися) від внесеної суми передоплати за попереднім договором (як правило, передоплата за таким договором починається від 25 000 грн. і вище)

В) В договорі може бути вказана ціна автомобіля без ПДВ, після підписання договору вас попросять окремо сплатити і ПДВ, що збільшить вартість машини на 18%.


Крім того, можлива підміна первинного договору купівлі-продажу на схожий, але з іншими пунктами договору або сумою (припустимо, ви читали договір і в ньому вас все влаштувало, потім менеджер салону говорить, що він не правильно вказав одну цифру в номері автомобіля і що потрібно все наново роздрукувати, і вже потім дає на підпис інший договір).

Що ж до перекупників, то дуже часто вони продають автомобілі за копією паспорта попереднього власника. Погоджуватися на купівлю машини за цією схемою не можна ні в якому випадку: якщо договір купівлі-продажу був складений від імені минулого власника, а підписав його перекупник, таку угоду будь-який суд може визнати недійсною.

document.write(«»);