313

До чого прагне практично кожен городянин в літню спеку? Зрозуміло, до води! Викупатися, поніжитися на тепленькому пісочку на березі якоїсь річки-ставка-затопленого кар’єру. Все добре, але майже на кожному більш-менш відомому в окрузі дикому пляжі у вихідний день обов’язково виявиться компанія «найрозумніших»! Зазвичай ці співгромадяни приїжджають на водойму галасливою компанією і неодмінно на великому позашляховику. Але, на відміну від інших відпочиваючих, цим обов’язково потрібно впертися на своєму драндулеті мало не до урізу води, туди, де всі інші купаються і засмагають. А на резонні зауваження оточуючих зазвичай відповідають матом.

Свою бидлівську поведінку вони впевнено виправдовують тим, що у сусідів по пляжу просто немає такого чудового «джипа», а то б і вони також до води заїхали б. Дуже часто подібні веселі компанії зрештою допиваются до покатушок на своєму улюбленому позашляховику по пляжу і воді. Подібні розваги, як правило, закінчуються якщо не утоплением «джипа», то вже капітальним застряванням машини – обов’язково. Муки власників в процесі порятунку техніки, а частенько її подальший дорогий ремонт, лише частково компенсує зіпсований відпочинок іншим відпочиваючим.

ЧИСТЕ – ВОРОГ ХОРОШОГО

Наступний індикатор, що дозволяє вичислити жлоба за кермом – мийка машини у літній час. Більшість городян-автовласників – нормальні люди: коли авто вимагає мийки, вони, перепрошую за тавтологію, беруть і їдуть на автомийку. Безкультурно-хамуватий робить інакше. Він бере відро з водою і самостійно миє свій транспортний засіб прямо біля двору багатоповерхівки. Потоки брудної води виявляються на асфальті, на тротуарі – скрізь, де доводиться ходити сусідам вирішив заощадити на мийці діяча. А якщо такий громадянин виїжджає відпочити куди-небудь на заміські водойми – обов’язково сполосне свою колимагу на березі!

Подумаєш – дорожній бруд, масло і інша погань стече у водойму. Моя машина з краю, як кажуть, а природа велика.

МУЗИЧНА ПАУЗА

313

Наступний типовий приклад демонстрації свинської сутності громадянина за кермом – музика. Вірніше, не сама по собі, а гучна музика в машині з відкритими вікнами. Вдень це ще не кримінал, хоча й говорить про певний рівень інтелекту водія: нормальна людина не отримує задоволення, демонструючи оточуючим потужність акустики, встановленої в його авто. А от коли по сплячому мікрорайону повільно котиться шарабан, з вікон якого вириваються завивання «блатняка» або гугнявить на всю вулицю свою нісенітницю черговий «геніальний російський репер»… У такій ситуації тяга до «музичної просвіти» водія машини сприймається зовсім інакше. Рука тягнеться до обрізу», як кажуть. Адже і поліцію на такого придурка не викличеш – він же на місці не стоїть, він же не дурень чекати приїзду наряду! Хоча, швидше за все, поліцію випередить розлючений батько немовляти, розбудженого опівнічним ревом акустичної системи під вікнами…

ЛИЙ, НЕ ШКОДУЙ

314

Класикою дорожнього свинства, особливо часто проявляється у теплу пору року, вважається обливання пішоходів з калюжі. В дощ хвацько промчав уздовж тротуару, обливши очікуючих дозволяючого сигналу світлофора чи пішоходів – вважай, кваліфікаційний іспит на звання «бидло за кермом» здав. Адже це ж так важко злегка збавити швидкість і потихеньку форсувати водну перепону, якщо бачиш поблизу від неї людей!

ДЕ ЖЕРЕМ, ТАМ І …

Але існує і загальна для громадян з усіх перерахованих вище категорій звичка. Свиня в образі людському не тільки «бруд знайде». Вона сама створить його де завгодно. Розкидати та залишати своє сміття де попало – ось як називається загальнобидлівська «цінність». Викинути упаковку з-під фаст-фуду чи недопалок з вікна машини на трасі? Завжди будь ласка! Виїхати на шашлик на природу і залишити після себе галявину, перенасичену поліетиленовими пакетами, битим склом та недоїдками? А як же без цього! Забрати своє сміття з собою? Що за нісенітниця!

document.write(«»);