1414826363_shum

Виробники сучасних автомобілів піклуються про шумоізоляцію машин, але ніщо не гарантує, що з часом в салоні почне що-небудь деренчати або скрипіти

 

Джерела шуму

Вібрація, що виникає при роботі двигуна, через елементи кріплення передається на кузов, після чого виникають скрипи і деренчання в салоні. Часто “гримить” низькоякісне пластмасове устаткування або погано підігнані один до одного елементи торпеди. Цей ансамбль доповнюють незакріплені предмети: інструменти, вміст “безладу” і т. п. Якщо з останнім можна легко впоратися (тобто просто закріпити, прибрати), то над іншим доведеться старанно попрацювати.

Також при шумоізоляції треба враховувати і рівень зовнішнього шуму, який залежить від декількох чинників. Шумить зазвичай навісне устаткування: знімний багажник, дзеркала, антени, спойлери, антикрила і декоративні пластикові облицювання кузова. Причиною всьому є закони аеродинаміки: неприємні звуки викликані потоками вітру, якому доводиться “обходити” усі нерівності кузова.

Також шумоізоляція машини припускає і усунення джерел вібрації. Оскільки частенько шум, який виривається з-під капота, обумовлений несправністю різних вузлів і агрегатів – двигуна, трансмісії, підвіски. У такому разі, досягти акустичного комфорту може допомогти тільки ремонт авто.

Але, на жаль, не усі джерела шуму в машині можна ліквідовувати. До “невиліковних” належать ті шуми, які виникли через невдалу конструкцію. Наприклад, шум в автомобілі може виникати при застосуванні силових агрегатів, що погано відбалансували, і вузлів трансмісії, а також при погано змодельованій конструкції кузова і нестачі жорсткості.

Корисні і шкідливі шуми

Але все-таки повністю позбавити свої вуха в салоні від звуків движка вам не вдасться, що дуже навіть добре, якщо вірити шведським ученим з Геттеборгського університету. Після серії дослідів над водіями, вчені з’ясували, що професіоналам шум в автомобілі не лише не заважає, але навіть навпаки – допомагає під час їзди. Так, далекобійники, водії вантажівок стверджували, що іноді необхідно чути, як працює мотор або як звучать шини, стикаючись з дорогою, тому що це допомагає зрозуміти, чи слизька дорога і ін.

Після чого шведські учені дійшли висновку, що не можна повністю ізолювати водія від звуків зовні і взагалі запропонували ділити шуми на дві категорії: “корисні” і “шкідливі”. І у результаті наполягають на тому, щоб позбавлятися тільки від останніх. Адже, якщо під капотом вашого залізного друга щось стукає, гримить або дзижчить – це передусім сигнал про те, що щось недобре. Словом, якщо ваша машина зламалася і “кричить” про це – навчіться її “чути”.

Як добитися тиші

Імениті автомобільні компанії, щоб підтримати свою репутацію, використовують найсучасніші технології – електронні системи, які самі визначають джерела шуму і самі з ним борються. На жаль, ця техніка поки що до нас не дійшла, так що доведеться боротися з “зайвими” звуками традиційними способами. Так, фахівці стверджують, що використовуючи шумоізоляційні і віброізолюючі матеріали, а також захисні кожухи, можна позбавитися від сторонніх звуків в авто.

Матеріали для шумоізоляції машини діляться на дві групи: звукоізолятори (теплоізолятори) і вібродемпфери. Перші поглинають звук і ізолюють салон від шуму моторного відсіку. Другі покликані боротися з вібрацією на кузовному залізі і працюють, як обважнювачі.

Установка шумоізоляції – трудомісткий і відповідальний процес. Як правило, поверх важкого вібродемпфуючого матеріалу наноситься дрібнопориста звукоізоляція. Крім того, для різних моделей авто, використовують різну технологію шумоізоляційної обробки автомобіля, хоча загальні принципи залишаються однаковими. Тут головне – не перестаратися, інакше штатні кріплення можуть не витримати ваги наклеєних матеріалів.

Автомобіль, як другий будинок: там увесь час хочеться щось поліпшити. І якщо ви наважилися прибрати зайвий гуркіт з салону – краще звернутися до фахівця. Якщо він пообіцяє зробити все швидко, тобто десь за день – повертайтеся і шукайте іншого майстра. Оскільки якісна шумоізоляція вимагає, принаймні, трьох днів.

Але, якщо ж ви все-таки наважилися йти на справу власноручно, слухайте наступні поради. По-перше, шумоізоляцію (у тому випадку, коли автомобіль новий) краще робити перед антикорозійною обробкою, тоді не буде проблем зі знежиренням кузова. По-друге, якість роботи безпосередньо залежить від того, наскільки чистими і сухими були поверхні. По-третє, купуйте самоклеючу звукоізоляцію, тоді не буде проблем з рівномірним нанесенням клею.

document.write(«»);