Види критичних поломок двигуна ВАЗ 2106

За часів СРСР у мене була пристрасть – нові автомобілі. Це були “Жигулі”! Навіть і не пам’ятаю скільки їх було, напевно, не менше десяти. Кожен рік – новий автомобіль! Купивши машину, я відразу починав шукати варіанти, як “по блату” купити наступну, пише Ярослав Заблоцкий.

У ті часи, купити автомобіль, як зараз, в магазині, було неможливо. Міняючи автомобіль один раз на рік, можна було вигідно продати “старий”, річний, а за виручені гроші, купити новий! Розпад СРСР дуже швидко наблизив нас до поняття “ринок” – для того, щоб купити автомобіль, потрібен не блат, а тільки гроші!

У 1993 році, продавши свою “дев’ятку” кольору “мокрий асфвальт”, я зібрався купувати своє чергові “Жигулі”.

– Є варіант трохи краще! Додавши трошки грошей, ти можеш купити Фіат “Темпра” – сказав мені при зустрічі мій приятель. – Так, але мені не потрібен старий автомобіль – відповів я. – Я завжди купую тільки нові! А на новий Фіат у мене грошей немає!

– Автомобіль абсолютно новий, з Польщі! А ціна – наполовину дешевше, ніж у польському автосалоні. Це називається “реекспорт” – пояснив він.

Насилу повіривши, що таке можливо, я вирішив скористатися цією пропозицією, попередньо вивчивши питання і зрозумівши, що при вивезенні автомобіля з Польщі, з нього знімаються всі податки і акцизи, які складають майже половину його вартості. У теж час, в Україні, за нього необхідно заплатити всього лише 200 доларів податку!

Перламутрова, темно зеленого кольору “Темпра”, з целофаном на велюрових сидіннях, здавалася мені такою розкішшю, про яку можна було мріяти тільки уві сні. Мій батько, який в житті не бачив таких автомобілів, так переживав, щоб її не вкрали, що майже тиждень спав з мисливською рушницею в гаражі.

– Покажи, покажи! Відкрий капот! Дай проїхатися! – Говорили навперебій мої друзі. – І що тут такого!? – Робили вигляд майже всі працівники моєї кафедри, як би не помічаючи мою нову машину.

Де – то через два роки, влітку, я поїхав на своїй шикарній машині в Івано-Франківськ, в медінститут, щоб підписати рецензію на заплановану мною докторську дисертацію!

Коли я повернувся назад і побачив свою машину, я … заплакав. Машина була вся в смолі. Ех, дороги. Я згадав до болю знайому радянську технологію, коли по всьому дорожньому покриттю розливали гарячу смолу, яку зверху посипали маленькими камінчиками. Хто ж “такий розумний” це придумав?

Цілий день я відмивав її уайт-спіритом і в результаті – від шикарного перламутрового кольору “greenstone” залишилися одні спогади!

Через два місяці помер батько і у нас в будинку залишилася його нова “шістка” і моя потьмяніла “Темпра”. Потрібно продати обидві машини і купити одну, нову – подумав я.

– З січня 96-го наші податки будуть не 200 доларів, а такими ж, як і в інших країнах. Тобто, податок і акциз, який віднімуть при вивезенні з Польщі, додадуть при в’їзді в Україну – сказав мені мій приятель. – Так що поспішй! Є можливість за півціни купити нову “Альфа-Ромео-164″.

– Яку мені купити машину? – Порадився я у свого шефа. – На гроші, які в мене є, я можу купити старий, дворічний “Мерседес” або нову “Альфа-Ромео”?

– Ні, “Мерседес” не візьмеш, це сильно зухвало! Бери “Альфа-Ромео” – тим більше, що машина нова і менш помітна, ніж “Мерседес”.

– Ну як Вам мій новий і “непомітний” автомобіль? – Запитав я свого шефа, побачивши, як миттєво збільшилися його очі, при вигляді моєї червоній спортивній машини, на тлі якої непомітними стали всі старі “Мерседеси” нашого міста.

document.write(«»);