1439189232_be32120b79a4b1d3111588d7c9_4f840583

Адвокат: старі інспектори працюють, як в останній день.

З осені в Україні можуть запрацювати так звані сервісні центри, де можна буде оформити і водійські права. Поки ж на чорному ринку продажу водійських прав панує ажіотаж. Експерти говорять, що старі співробітники ДАІ упевнені, що їх звільнять, тому намагаються заробити якомога більше. Розцінки варіюються від $300 до $1000. Самі співробітники ДАІ запевняють, що працювати стало складніше – можуть здати навіть власні колеги, щоб вислужитися перед начальством. Тому вони підняли розцінки за ризик, пише ukrautonews.com.

Як в останній день

Як говорять джерела серед співробітників ДАІ, після численних затримань і обшуків у керівництва столичного МРЕВ співробітники ДАІ побоюються торгувати правами. “Надто багато охочих вислужитися перед Аваковим, тому можуть навіть свої колеги здати. Зараз якщо і торгують правами, то продають їх тільки через перевірених людей, і суми вищі, ніж через автошколи. Беруть додатково за ризик. Ціни за документ, проведений по усіх службах обліку, від $500″, – розповідає джерело в ДАІ.

Адвокат Андрій Варенік говорить, що, навпаки, таке враження, що старі співробітники ДАІ працюють, як в останній день. “Багато хто прекрасно розуміє, що їх скоротять або звільнять, тому і розцінки у них вже доросли до $1000. Ціна залежить і від регіону, і від складності виготовлення документу, а також від апетитів посередників. А схеми в принципі залишилися колишніми”, – говорить адвокат.

Через ризик

Все так же про купівлю прав можна домовитися через автошколу. Правда, через корупційні скандали в середовищі даішників розцінки виросли удвічі. Як розповіла нам на умовах анонімності директор однієї з автошкіл в Дніпровському районі Києва, у них налагоджені зв’язки з МРЕВ досі, тому тим, хто бажає, вони могли забезпечити складання іспиту на знання ПДР і практичного водіння навіть без посадки за екзаменаційний комп’ютер і демонстрації навчань водити практично з інспектором-екзаменатором. За права під ключ такса була в середньому $150.

Проте після втечі начальника ДАІ Києва і оголошення його в міжнародний розшук даішники почали бути обережними і просять тепер удвічі більше – біля $300.

У мережі дешевше

У Мережі також є багато пропозицій про продаж водійських прав. Наприклад, сайт www.dochelp.in.ua пропонує не лише купівлю прав, але і категорії, а також відновлення після втрати або навіть позбавлення прав за рішенням суду. “Ми допоможемо вам отримати водійські права без зайвих проблем і витрат. Оформлення водійського посвідчення усіх категорій впродовж 21 дня, отримання медичної довідки відносно придатності до управління транспортним засобом”, – рекламують свої послуги на сайті.

Як стверджують співробітники цього агентства добрих послуг, усі документи офіційно оформляються через автошколу і ДАІ, при втраті або крадіжці прав ви зможете їх відновити через автошколу і ДАІ.

“Ми даємо 100% гарантії легальності наших прав”, – запевняють співробітники агентства.

У МВС попереджають, що це можуть бути просто шахраї. А радник глави МВС Антон Геращенко запевняє, що продавців і покупців прав більше не буде. “Система контролю якості підготовки водіїв і іспитів на отримання водійських прав буде перебудована докорінно, щоб більше ніколи не допустити продажу водійських прав, що тягне потім загибель і травми наших співгромадян”, – написав він.

document.write(«»);