7f3190e4a85cdf0322021c40c0_4ee60576

Будь-яка дія, висловлювання, новий продукт, фотографія чи навіть закон завжди можуть бути піддани критиці. Не став винятком і нещодавно опублікований документ, що передбачає ті самі “листи щастя”, легалізацію евакуаторів і автофіксацію порушень.

Оригінально і одночасно глобально підійшов до вирішення потенційної проблеми штрафів за допомогою автофіксації Олег Назаренко, генеральний директор ВААІД. Ось запропонований ним механізм законного уникнення штрафів, що містяться в “листах щастя”.

“Відповідальність за порушення нестиме власник авто, а не порушник. Наприклад, я купую автомобіль, і реєструю його на неповнолітнього сина. Особи віком до 16 років не можуть бути притягнуті до адмінвідповідальності. Підсумок – можна ганяти під радарами скільки завгодно, не боячись ніяких штрафів. Зареєструвати авто в Україні на неповнолітнього дозволяється за згодою батьків.

P.S.: Через місяць Україна має усі шанси потрапити в Книгу рекордів Гіннеса, як країна, що знаходиться на першому місці у світі за кількістю грудних дітей – власників автомобілів”

72302

Не залишили без уваги новий закон і правознавці. Микола Хавронюк, професор, доктор юридичних наук, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ (ЦППР) також прокоментував уникнення закону “Про безпеку дорожнього руху”. Юрист звернув увагу на ряд невідповідностей в останньому розділі, що стосується набуття документу чинності, а саме, що багато посилань переплутані і неможливо з точністю сказати, яка частина закону вже набула чинності, а яка ще ні.

Деякі абзаци, на які є посилання, в тексті взагалі відсутні, і таких “неполадок” помічено 4. Є парадокс з комою (у юридичній справі важлива кожна кома) в п.1 (“Завершальні положення”), яка робить неможливим однозначне трактування змісту цього пункту, якраз з питання набуття документу чинності.

Прив’язку безлічі пунктів закону “Про безпеку дорожнього руху” до закону “Про Національну поліцію” Микола Хавронюк називає “поганою ідеєю, що викликає паніку”, оскільки “Закон Про національну поліцію” набуде чинності (велика його частина) через три місяці, що автоматично вводить в оману, оскільки ряд пунктів закону “Про безпеку дорожнього руху” стане чинним також не раніше 3-місячного терміну, а не відразу після публікація, як написано документі.

72303

Отож, у котрий раз, говорячи про реформи і нові закони, ми переконуємося в тому, що тільки Закон Мерфі не підлягає критиці і сумнівам, ось наприклад деякі витримки: “Все не так легко, як здається”, “Всяка робота вимагає значно більше часу, ніж ви думаєте”, і “Всяке рішення родить нову проблему”.

У ситуації, коли назріває немало суперечок, очевидно, що вирішувати їх доведеться за допомогою суду. Окрім реформи МВС, внесення правок в Адмінкодекс (з подальшими необхідними корективами), потрібна реформа судової гілки влади, і в тому напрямі, щоб суд працював на захист прав громадян, а не як додаткову установу збору коштів в казну (ну, або особисту скарбничку).

document.write(«»);