Чи був оригінальний Fiat кращим, ніж «копійка”?
Ми впевнені , що багато хто з вас думає, що ВАЗ-2101 був просто скопійований з Фіат-124, для того, щоб налагодити серійне виробництво автомобілів в ролі альтернативи «Волгам” і «Москвичам”. Але насправді при детальному порівнянні першої моделі «Жигулів” починаєш розуміти, наскільки російська «копійка” відрізняється від оригінального 124-го Фіата, пише оДороге.
У радянські роки СРСР шукала основу, на базі якої можна було б створити доступний сімейний автомобіль, який би робився в якому-небудь місті, що дозволило б утримувати населений пункт на грошових доходах, що поступають від серійного виробництва автомобілів. Зокрема, пошук концепції полягав в тому, що автомобіль обов’язково повинен почати поставлятися на експорт за рубіж.

Фіат-124 проти BAЗ-2101: хто кращий

 

Крім того, один з головних критеріїв – автомобіль має бути міцний і надійний, щоб витримувати суворі умови в країні і погані дороги, які у той час були всюди, навіть у великих містах.
На щастя, в 60-і роки Італія була готова продавати свої автомобілі і ідеї кому завгодно. В результаті керівництво країни домовилося з італійцями про постачання устаткування для виробництва легкових автомобілів під маркою ВАЗ, на базі популярного у той час Fiat-124. На прохання країни італійські фахівці спільно з інженерами і дизайнерами практично повністю наново переробили проект 124 моделі Фіата.
Також фахівці компанії Фіат приїжджали на завод в Тольятті, щоб налагодити устаткування і навчити співробітників підприємства випускати продукцію, якою вони могли б пишатися.
Довідка: Fiat-124 був розроблений в середині 60-х років італійською компанією Фіат. Уперше машина була представлена публіці в 1966 році. У 1967 році автомобіль Фіат-124 стає переможцем в конкурсі «Кращий європейський автомобіль року”. Судячи з відгуків критиків і автоекспертів, машина була гідна і якісна. Єдине, що дизайн моделі був дещо старомодний.
Після підписання угоди з Фіат, країна придбала ліцензію на серійне виробництво Фіат-124. У результаті країна побачила першу модель «Жигулів” – ВАЗ-2101 (експортна назва LADA-1200).
Так що ж: «копійка” – це точна копія Італійського Fiat-124?
З першого погляду можна, звичайно, подумати, що це два однакових автомобілів. Але при детальному порівнянні перед нами починає відкриватися абсолютно інша картина, яка говорить про величезну відмінність конструкції і технічних даних двох машин.
При проектуванні першої моделі «Жигулів” фахівці змінили багато деталей оригінального Фіата. Спочатку російська версія Фіата 124 називалася 124r. У 1968 році на випробування виїхали перші прототипи «Жигулів”.
А вже в 1970 році почалося серійне виробництво ВАЗ-2101.

Фіат-124 проти BAЗ-2101: хто кращий

 

Як же країні вдалося побудувати практично з нуля величезний автозавод практично за рекордно короткий час? З цим також допомогли італійці, які виділили величезний кредит і брали участь в проектуванні і будівництві сучасного на ті часи виробництва. Також італійці допомогли владі побудувати навколо заводу сучасне місто Тольятті. До речі, це місто було назване в честь італійського комуністичного героя.
Звичайно, в першу чергу в угоді між країною і компанією Фіат було багато політики. Адже уряд Італії заробив на цій угоді величезні гроші. Ви можете знайти безліч позитивних і негативних відгуків про першу модель «Жигулів”, але у будь-якому випадку завдяки угоді з італійцями країна змогла уперше побудувати і запустити одне з найбільших автовиробництв в Східній Європі. А масштаб виробництва був дійсно не малий. Наприклад, у кінці 1971 року перша модель ВАЗ-2101 вже випускалася у три зміни.
Перша модель Лади не була достатня дешева (як спочатку планувало керівництво країни), але цю машину могли дозволити собі багато хто. Тим більше, що «копійка”, в порівнянні з Фіатом-124, була більш надійніша (та це так, хоч і не віриться багатьом!), кузов машини був менш схильний до корозії. Крім того, ВАЗ-2101 була менш вимоглива до якості палива і мала ряд переваг над оригіналом. Наприклад, конструкція машини була більша за оригінал, що дозволяло менше витрачати грошових коштів для обслуговування.
Але, незважаючи на яскравий старт співпраці і початок виробництва перших моделей Ладу, якість складання постійно мінялася. Наприклад, перші моделі, які були випущені з 1970 по 1972 роки, були найякіснішими. Але в подальшому якість складання дещо знизилася (особливо в 1973 році). Але з 1974 року якість виробництва знову вийшла на прийнятний колишній рівень.
На жаль, з 1975 року якість складання знову впала. У результаті до середини 80-х років «копійки”, що випускалися, за якістю мало чим були схожі з автомобілями заводу, що випускалися в перші роки.
В першу чергу, якість автомобілів падала у зв’язку із заміною багатьох італійських запчастин на російські аналоги, які, безумовно, поступалися в якості і мали велику кількість браку. Таким чином, керівництво заводу намагалося понизити собівартість виробництва. На жаль, ті, хто проектував і випускав російські запчастини, не мали належного досвіду для того, щоб робити якісні компоненти.
Безумовно, ті, хто їздив на оригінальному Фіаті-124 відмічали, що італійські автомобілі були потужніші і моторніші в порівнянні з «Жигулями” і мали кращу гальмівну систему. Але, як ви вже знаєте ВАЗ-2101, це повністю з нуля перероблений автомобіль, який має у своїй конструкції безліч власних рішень. Саме тому безглуздо порівнювати ці два автомобілі і говорити про те, що італійський Фіат кращий за Ладу. Адже 90 відсотків усіх компонентів «копійки” були унікальні і не мали нічого спільного з оригіналом.
Давайте залишимо минуле і в наші дні порівняємо дві прекрасні «класики”. На фотографіях ви можете бачити оригінальний Фіат 124 (рідкісна рання модель 1966 року випуску) і експортну «Жигулі”, яка називається LADA 1200. Рік випуску цієї «копійки” – 1971. Ця машина була випущена в перший повний рік серійного виробництва перших автомобілів. Два автомобілі прекрасно збереглися. Вони мають оригінальну фарбу кузова і практично не зворушений і не пошкоджений інтер’єр.
Це порівняння бестселерів авторинків дуже важливе, оскільки упродовж 40 років не припиняються суперечки про те, який же все-таки автомобіль кращий: оригінал чи копія?
Хтось скаже, що оригінальний Фіат-124 може за певних умов розганятися до 170 км/год. Але і російська «копійка” також здатна розгонитися до 165 км/год. Але гальмівну систему Фіат потрібно визнати значно кращою. Фіат також має більш чоловічий баритон звучання двигуна в порівнянні з російським аналогом, але шумові характеристики усередині салону майже не помітні. Лада ж має абсолютно інше звучання мотора через особливості конструкції ланцюга ГРМ.
Деякі експерти вважають, що Фіат набагато краще тримає дорогу, а підвіска машини легше справляється з нерівностями, ніж «Жигулі” першої моделі. Але це суб’єктивна думка і немає ніяких офіційних даних про відмінність поведінки на дорозі двох машин. Ось гальмівна система дійсно в італійській машині набагато краща. У цьому немає суперечок.
Тепер давайте детальніше поговоримо про технічну сторону Лади. Ваз-2101 настільки сильно відрізняється від Фіат-124, що складається відчуття, що її скопіювали прибульці з космосу, що не мають доступу до інженерних креслень Фіата, керуючись тільки зовнішнім виглядом 124 моделі.
Зверніть увагу на дверні ручки двох автомобілів і бічні дзеркала заднього виду. Як бачите – різниця очевидна. Навіть петлі дверей мають різну конструкцію, не кажучи вже про замок трикутного бічного стекла-кватирки. Порівнюючи інтер’єр двох автомобілів також можна знайти безліч відмінностей і інженерних рішень.
Наприклад, перші моделі Фіата мали коричневу обробку дверей, а перші моделі Ваз-2101 мали строго чорний інтер’єр. Навіть попільничка у Фіат набагато ближче розташована до водія, ніж в «Жигулях”.
Продовжуючи порівнювати два автомобілі, відкривши капот ви також побачите неозброєним поглядом істотні відмінності. Під капотом ви також можете бачити абсолютно різні за конструкцією двигуни.
Наприклад, у Фіат двигун за розміром набагато менший, ніж вазівський мотор.
Цікаво, чи є відмінності у багажнику? Як бачите, замок багажника Ваз-2101 набагато досконаліший. Наприклад, замок багажника Фіат можна відкрити за допомогою ножа, який можна просунути в щілину кришки багажника. Так що інженери АвтоВАЗу потурбувалися про захист багажника від зловмисників.
До речі, Фіат має одну неприємну особливість, яка полягає в неповному відкриванні багажника, що дуже заважає водієві при завантаженні багажника.
Також у багажнику Фіата у той час можна було знайти пластикову валізку з набором інструментів для обслуговування і ремонту машини. Лада ж замість цього отримала мішок для інструментів і насос.
Якщо підняти два автомобілі на підйомнику, то ви не побачите безліч відмінностей, але вони є. До речі, Лада має тільки два спеціальні місця для домкратів, на відміну від Фіата, який має чотири посадочні майданчики для підняття автомашини. Тому на фото ви можете бачити автомобілі на різних підйомниках. Розглядаючи автомобілі знизу, ви можете відразу бачити, що у Фіата відсутній захист двигуна.
При уважному огляді фахівець швидко визначить, що Фиат відрізняється трохи за конструкцією підвіски, осей і вихлопної системи.
Так яка машина краща?
У теорії це Фиат-124, який має кращі гальма, сучаснішу підвіску, і він легший за Ваз-2101, що робить його співвідношення потужності до ваги оптимальним. Рульове управління в обох автомобілях все-таки схоже (хоча управляти Ладою більше простіше).
Наприклад, під час стоянки кермо дуже важке як у Фіата, так і в Ладі. Але на швидкості рульове колесо стає легким і не викликає упевненість в управлінні.
Але Лада в процесі проектування і розробки отримала багато помітних поліпшень з технічного боку, але це не дозволяє цій машині бути кращою, оскільки потужність «копійок” істотно нижча, вага машини більша, а витрата палива набагато більша, ніж в італійському оригіналі.
Проте перша модель «Жигулів” мала величезний потенціал для розвитку. Але, на жаль, політики компанії АвтовВАЗу в ті роки не припускали істотного прогресу майбутніх моделей. Максимум, на що зважилися керівники тольяттинського заводу, це випуск нових моделей, але на базі все тої ж першої моделі «Жигулів”.
Так що, як би нам цього не хотілося, російська Лада-01 не була краща за Фіат-124. Але «копійка” не багато чим поступалася деяким аналогічним європейським автомобілям того часу, що дозволяло країні успішно продавати автомобілі не лише на внутрішньому ринку, але і вдало відправляти в великій кількості на експорт.

document.write(«»);