Продажі нових легковиків в липні рекордно зросли, що дозволяє дилерам будувати плани по швидкому відновленню ринку. Але, оновлювати транспортні засоби більшості українців до осені не буде за що.
9942_avtosalony.jpg (107.14 Kb)

В Україні раптом різко пішли вгору продажі нових автомобілів. За даними консалтингової компанії Autoconsulting, у липні дилерам вдалося продати 5,2 тис, машин, що більш ніж на 54% перевищує показники червня і всього на 9,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Падіння, в порівнянні з липнем 2014р, менш ніж на 10% в салонах вважають успіхом, адже в попередні місяці негативна динаміка досягала 70-80%.

Причин, за якими українці в розпал економічної кризи в країні раптом почали масово скуповувати нові легковики кілька, – зазначає керівник Autoconsulting Олег Омельницький. “По-перше, в минулому місяці знову посилилися скачки валютних курсів. Тому громадяни, що розташовують заощадженнями в національній валюті, порахували, що їм вигідніше вкласти їх у покупку авто, тим більше, що більшість дилерів зафіксували вигідний, в порівнянні з ринковим, курс. По-друге, зіграло свою роль масове стимулювання продажів за рахунок різних маркетингових інструментів – розпродажів, акцій тощо. У третє, українці попросту звикли до нових цін і зрозуміли, що знижуватися найближчим часом вони навряд чи будуть”, – пояснює Олег Омельницький.

За його даними, найбільшим попитом, як і раніше, користуються нові автомобілі вартістю до $ 20 тис. Тому зростання зафіксували практично всі продавці, що пропонують такі моделі. Динаміка ж у кожного салону залежала від моторності його маркетологів, величини рекламних бюджетів і готовності рухатися в ціні. Приміром, Ford збільшив продажі на 136%, посівши більш 6% ринку. У Peugeot динаміка ще більш вражаюча – майже 257%, хоча в конкретних цифрах результати скромніше – 221 продане авто і трохи більше 4% ринку. Непоганий скачок змогли зробити також продавці Mazda, Chevrolet, Ssan Yong, Hundai – у них продажі виросли на 60-130%. Найбільшим попитом, як і раніше, користуються нові автомобілі вартістю до $ 20 тис. Тому зростання зафіксували практично всі продавці, що пропонують такі моделі. Динаміка ж у кожного салону залежала від моторності його маркетологів, величини рекламних бюджетів і готовності рухатися в ціні

Найпоширеніші “пастки”, що допомагають салонам заманити покупців – вигідний курс долара і євро при перерахунку ціни в гривні. Багато хто вважає валюту по 17-20 грн., Що, ясна річ, не може не спокушати водіїв. Насправді такі авто або дійсно були завезені в країну ще при такому курсі і порошилися на складі, або дилер спочатку поставив завищену валютну вартість, в якій врахована його немаленька маржа. Достатньо навіть поверхневого вивчення пропозиції європейських салонів, щоб зрозуміти, що іномарки у нас продаються просто за рекордними цінами (вони на 15-20% вище, ніж в країнах ЄС, при тому, що комплектація у нас майже завжди набагато скромніше).

Дилери кивають на високі податки. Зараз імпортери платять до 15% від ввізної вартості авто. Профільна асоціація ВААІД лобіює скасування більшості зборів, але і лобі вітчизняних виробників не дрімає. Асоціація Укравтопром вже заявила, що якщо існуючі мита скасують, вона буде домагатися введення нових – у розмірі 5-10%, правда, вже не на європейські, а лише на японські, китайські та корейські авто. Так що очікувати здешевлення машин українцям найближчим часом не варто.

Тим не менш, дилери впевнені, що липневі результат стане початком тенденції відновлення авторинку. За підсумками року вони вираховують вийти на результат, як мінімум, 35-40 тис. Проданих авто, а за сприятливого прогнозу – до 50-60 тис. Шт. Втім, незрозуміло на чому базується їх оптимізм. Адже рівень платоспроможності українців не зростає, а враховуючи озвучені міжнародними експертами прогнози про зростання інфляції до 46% і триваючому знеціненні національної валюти, оновлювати автопарк українцям не буде за що.

 

document.write(«»);