1439964192_22

Йшли 50-і, війна давно закінчилася, Радянський Союз і Європа стали опам’ятовуватися. Відновлення початку і автомобільна промисловість. Автовиробники почали завалювати Європу економічними і недорогими малолітражками: Fiat 500/600, BMW Isetta, VW Beetle – ось на чому їздила післявоєнна Європа. У США все було, як і раніше: під час війни на її територію не впала жодна бомба, тому американські автомобілі так і залишилися 6-метровими гігантами з витратою, як у середньостатистичного теплохода, пише o-doroge.com.

ZAZ_965

У СРСР з транспортом для “мас” було не дуже добре. Були всього два заводи, які робили масові легкові автомобілі: завод Горького і МЗМА. Завод Горького робив “Перемоги”, які були доступні далеко не кожному громадянинові, а ось МЗМА робив цілком доступні “Москвичі”, але таким малим накладом, що автомобіль знову ж таки могли дозволити собі не багато. Було вирішено зробити маленький, практичний автомобіль для мас. І завдання це було доручене вже досвідченому заводу МЗМА.

А виробництво планувалося налагодити на Запорізькому заводі комбайнів “Комунар”.

Вирішили скористатися досвідом європейських виробників, як і у випадку з “Москвичем”. Воно і зрозуміло: час важкий, засоби – обмежені, а підкорювати світ новими розробками в автомобілебудуванні і дизайні ніхто і не планував. Більшість європейських малолітражок були задньопривідними. У СРСР теж були проблеми з ШРУСами, тому вирішили не мудрити і зробити автомобіль теж задньопривідний. За усіма вимогами більше усіх підходив італійський Fiat 600, він і став прообразом майбутнього “горбатого” ЗАЗ 965.

Як вже говорилося, розробка нового автомобіля відбувалася на московському автозаводі і проект спочатку отримав позначення “Москвич-444″. Спочатку планувалося, що як двигун буде взятий мотоциклетний мотор МД-65, але пізніше від цього двигуна довелося відмовитися через малий ресурс і низької потужності. Двигун вирішили розробити новий. Всього було запропоновано три проекти, два з яких представляли майже повністю скопійовані аналоги іноземних двигунів.

В цей час в іноземних виданнях стали з’являтися новини про новий автомобіль, що розробляється в СРСР, причому усім вже було зрозуміло, що він буде відвертою копією з Fiat 600. Радянські інженери вирішили проявити гордість і розробили свій V-подібний двигун.

У 1960 році дослідна серія з перших “Запорожців” прибула в Кремль. Керівництво країни вирішило – автомобілю бути. 22 листопада 1960 року була випущена перша партія “горбатих”.

ЗАЗ 965 мав просто силу-силенну недоліків. Двигун був слабким і шумним, автомобіль вийшов немістким, тісним. Але він був економічним і доступним, і це найголовніше. Як кажуть, краще погано їхати, ніж добре йти.

Автомобіль ЗАЗ 965 модернізувався неодноразово. Спочатку були допрацьовані гальма, потім потужність двигуна зросла з 27 к.с. до 30 к.с., було випущено декілька варіантів для інвалідів. Автомобіль простояв на конвеєрі до 1969 року, коли був замінений новою, більше місткою і сучасною моделлю ЗАЗ 966. Так закінчилася історія вітчизняного супер-міні.

document.write(«»);