72574

Лондонська школа економіки і політичних наук спільно з компанією Goodyear провела дослідження, в результаті якого розділили водіїв на 7 психотипів за типом поведінки за кермом. Робота проводилася з фокус-групами, що складалися з європейських автомобілістів, пише Павло Новожилов.

Учителі

Є люди, які усе життя прагнуть до знань і самовдосконалення, а є люди, які прагнуть вчити кого завгодно. Серед автомобілістів теж виявлений цей тип людей. Втім, їх характеризували не просто як водіїв, прагнучих повчати, – вони хочуть бути упевненими в тому, що інші знають, що роблять на дорозі. Також такі автомобілісти чекають визнання і заохочення за те, що вони несуть світло знання іншим.

Всезнайки

Всезнайкам не принципово опромінювати світлом свого досвіду інших. Їм куди важливіше акцентувати, що оточення, на відміну від них самих, нічого не розуміють і усі роблять не правильно. Навіть у страшних снах вони не можуть допустити, що самі стали однією з причин ускладнення дорожньої ситуації. Вони робили все вірно, а ось усі інші – ні. Крапка.

Шукачі суперництва

Люди, яким не сидиться на місці, навіть якщо вони сидять за кермом. Такі водії знайомі, мабуть, кожному – вони постійно намагаються випередити сусідів з потоку і виражають невдоволення, якщо хтось перешкоджає його персоні. Вони завжди намагаються прискоритися і зменшити дистанцію до машини попереду, щоб ніхто не міг перебудуватися і зайняти це місце. У простолюдді їх називають “з шилом в …”.

Кати

Ті, хто підрізує вас на дорозі, коли відчуває, що ви не праві. Ті, хто не просто обурений, але і проявляє дію і усім своїм видом намагається вказати на чию-небудь, як йому здається, помилку. Мабуть, найагресивніші з водіїв. Вони не гидують зупиняти і навіть виходити з авто заради “розбирань” з опонентом.

Філософи

Один з найлояльніших типів водіїв. Вони готові виправдати будь-які незграбності на дорозі. Навіть якщо ви зробили щось не так, вони за вас розповідять, чому так сталося. Знаходять пояснення будь-яким чинникам і багато помилок списують на несповідимі шляхи, таємниці всесвіту, непізнання всесвіту і взагалі…

Шукачі ризику

Якщо залишилася незрозумілою яка-небудь дія іншого учасника дорожнього руху, він вважається потенційною загрозою. За назвою, такі типи водіїв уникають будь-якої загрози на дорозі, об’їжджаючи третьою дорогою.

Утікачі

Утікач робить все те ж саме, що і водії, що уникають ризику, з різницею тільки в тому, що відсторонятися від проблем вони звикли морально, а не фізично. Якщо виникає трудність, він від неї не втікатиме або точніше не від’їжджатиме, а почне абстрагуватися. Приміром, зробить музику голосніше, почне вести дискусію з пасажирами або навіть дістане мобільний телефон, в надії, що усі проблеми рассосуться самі собою.

document.write(«»);