Нещодавно в мережі опублікували фотографії першого прототипу легендарного ЗАЗ-1102 “Таврія”, автомобіль створили ще в 1978 році, за 9 років до старту виробництва серійної моделі, і на той момент, машина мала всі шанси на успіх. Передсерійна версія ЗАЗ-1102 відрізняється від серійного автомобіля.

Перше, що відразу впадає у вічі: інший передній бампер, передні фари і повторювачі поворотників на бампері, а також дзеркало тільки з лівого боку. У салоні автомобіль також якісно відрізнявся від серійної моделі, наприклад, у цьому випадку відразу видно наявність тахометра на панелі приладів.

Під капотом біля прототипу стояв двигун на 1,1-літра та 50 к.с. З цією силовою установкою автомобіль міг розвивати швидкість до 135 км/год. Зазначимо, що цей автомобіль не є першим “Запорожцем” із переднім приводом. Йому передувала ще модель ЗАЗ-1102 “Перспектива”.

За наявною інформацією, на момент 1982 було випущено 11 прототипів першої серії, а автомобіль у звичному дизайні став на конвеєр в 1982 році. З того часу, майже у незмінному вигляді й з деякими доробками по кузову, “Таврія” проіснувала практично до початку 2000-х років.