Мотоцикл – це той транспортний засіб, який актуальний незалежно від плину часу, статі та віку користувача. Така техніка популярна з огляду на багато різних причин. І єдиним недоліком мототранспорту можна вважати хіба його сезонність – але й цей момент можна оскаржити. Бо якщо ви вирішили таки стати власником мотоцикла, кращого часу для цього, як осінньо-зимовий період, вибрати неможливо.Тож, весна-літо — сезон насолоди вітром, а осінь-зима — час оновлення та заміни залізного коня за прийнятною ціною.

Коротко про основні принципи вибору мото: як не перехитрити самого себе при покупці

Щоб вдало купити мотоцикл, як новий так і вживаний, мало покладатися на власні уподобання та модні віяння серед байкерів. Насамперед важливий тверезий підхід до справи: керуйтеся не лише зовнішнім виглядом чи популярністю бренду, але й міркуваннями безпеки.

Мотоцикл є символом свободи та швидкості, але це не означає, що потрібно ризикувати своїм життям та здоров’ям. Особливо, якщо ви – новачок і нещодавно отримали посвідчення водія.

Новачкам потрібно обов’язково усвідомити такі речі:

  • Різні байки мають різне призначення: є дорожні, всюдиходи, кроссові мотоцикли, туристичні моделі, спортивні зразки та круїзери;

  • Після вибору за призначенням потрібно звертати увагу на бренд, ретельно вивчати модель, що сподобалася, та її характеристики;

  • Завжди слід керуватися фізичними особливостями людини, що буде керувати мототехнікою – зважати потрібно і на зріст, і на вагу, і на вік.

Але найбільше теперішніх споживачів мото ринку цікавить питання: краще купувати нову техніку, чи віддати перевагу перевіреній часом? Про це поговоримо детальніше.

Нові мотоцикли: переваги та недоліки, поради щодо підбору моделі

Варто сказати, що не лише водіння мото є явищем сезонним. Як підказує статистика, найбільш відвідуваними салони та магазини мотоциклів є саме навесні. І спонтанністю, притаманною характерам волелюбних байкерів та поціновувачів вільного вітру, дилери користуються сповна. Проте це не означає, що купувати нову техніку – обов’язково тішити апетити продавців.

Купувати новий мотоцикл варто з багатьох причин. Насамперед слід розуміти, що дилери ретельно вивчають ринок та фокусують увагу на тих моделях, які мають багато позитивних відгуків від користувачів. Крім того, купівля двоколісного друга без пробігу має й інші позитивні сторони, які слід враховувати.

  1. Дилери здебільшого продають сертифіковану техніку, що гарантує подальше обслуговування мотоцикла в конкретному СТО;

  2. При покупці мото «з нуля» зазвичай є можливість одразу підібрати і все, що потрібно буде в процесі водіння: аксесуари, байкерський одяг і навіть засоби для догляду за транспортним засобом;

  3. Купівля у дилера – це 100% гарантія від виробника мотоцикла.

Крім всього переліченого, новий мотоцикл – це можливість якісного тест-драйву під керівництвом професіонала та здебільшого безоплатна консультація профільного спеціаліста, що є дуже важливим плюсом для новачків.

А якщо звернути увагу на те, що асортимент сучасних салонів вражає своїм розмаїттям, то можна переконано говорити, що недолік нової техніки тільки один: зависока, особливо для умов економічної кризи в Україні, ціна. Навіть продавці-початківці намагаються мати в переліку товарів найпопулярніші (за кінцевою статистикою 2022 року) зразки. Тому будьте впевнені, що «з нуля» без складнощів можна купити нові мото від таких популярних брендів:

  • Musstang;

  • Forte;

  • Spark;

  • LifaViper.

У плані ціни вживані мотоцикли, звісно, виграють. Тому вважаємо за доцільне розглянути ключові аспекти придбання техніки з пробігом.

Переваги та недоліки, притаманні вживаним мотоциклам

Купити б/у мотоцикл українці вирішують надто часто. І говорити, що на таке рішення впливає тільки нестача коштів, абсолютно неправильно. Техніка з пробігом у багатьох випадках є єдиним способом отримати мото мрії, адже є давно зняті з виробництва моделі, які для байкерів є легендою. І це – не єдина причина, яка приваблює споживачів до вторинного ринку.

Вживані моделі, якщо правильно підійти до вибору, зазвичай є ідеальними для новачків. Вони вже перевірені в різних умовах, і відповідальний продавець завжди зможе зорієнтувати покупця, розповісти про «характер» байка, його особливості, реальне споживання палива тощо. У випадку з новими зразками це все пізнається вже в ході експлуатації техніки.

Крім того, б/в мотоциклам віддають перевагу з таких причин:

  1. Люди ще не готові відкинути стереотипи і визнати, що китайська техніка може бути якісною. А нові мотоцикли, які доступні по ціні, здебільшого таки є «китайцями». Тому майбутні власники обирають «японців», що були у вжитку.

  2. Мототехніка для багатьох у чомусь сакральна, тому є велика вірогідність, що колишній власник буквально «здував пилинки» з улюбленця, доукомплектовував його та покращував роками. Таким чином, на вторинному ринку можна «виловити» модель з мега-потужним двигуном, ексклюзивним дизайном та навіть «авторською» комплектацією окремих ключових вузлів.

  3. Вживані мотоцикли – відмінний, і часто єдиний спосіб вразити знавців та поціновувачів подібної техніки. Бо нерідко з рук можна придбати істинно оригінальні і за зовнішнім виглядом, і за характеристиками, моделі.

Але недоліки техніка б/в також має: це і відсутність гарантії, і ймовірність складнощів у питанні заміни окремих деталей, і більш складне обслуговування. Мотоцикл з пробігом у всіх випадках потребує заміни всіх рідин, часто його потрібно «причепурити», щоб надати пристойного вигляду тощо. І наостанок назвемо найпопулярніші вживані мотоцикли: Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki, Harley-Davidson.

Що частіше купують українці: нові мотоцикли чи вживані?

Статистика покупки мототехніки свідчить: незважаючи на падіння купівельної спроможності українців, мотоцикли таки купують. І частіше (у 54% випадків станом на січень 2023 року) купують саме нові. У порівнянні з автомобільним ринком це вражаючий показник.

Мотоцикл б/у, завезений з-за кордону – техніка, яку за тими ж статистичними дослідженнями обрали лише 8,7% покупців. Звісно, потрібно враховувати і угоди неофіційного характеру.

Загальна тенденція свідчить таки про те, що мото ринок України, попри кризу, подає надії. І нові, і вживані мотоцикли користуються попитом. Якщо ви бажаєте отримувати обслуговування у сертифікованому СТО, купуйте нову техніку. Якщо ж для вас більш важливою є можливість зекономити, і при цьому отримати робочий мотоцикл з характеристиками оригіналу, — купуйте б/в. У будь-якому разі покупка за зваженого вибору себе виправдає.