Досить кількох годин, щоб пляма органічного походження почала виділяти неприємний запах, пише from-ua.com.

А в літній сезон сезон таких плям стає все більше: то кішка до вашої заміської резиденції не дотерпіла, то дорожній перекус розсипали-розлили.

Позбутися від цієї напасті можна різними способами або їх розумним поєднанням.

Маскуємо запахи

Випробуваний метод із побутовим аерозольним балончиком. Точно такі ж освіжувачі повітря автовласники нерідко використовують і в салоні автомобіля. І дарма. Справа в тому, що, всупереч рекламі, подібні засоби, як правило, не борються з джерелом неприємного запаху, а просто “забивають” його ароматичною композицією. Але справа не в цьому, основні компоненти таких аерозолів, начебто, діетилфталат, пропану (або бутану / изобутана), нітриту натрію і т.д. далеко не нешкідливі для організму.

Виробник справедливо вважає, що ви не збираєтеся сидіти в обмеженому просторі туалетної кабінки і явно не розраховує, що будете годинами вдихати фірмовий аромат в замкнутому салоні автомобіля.

Різні ароматичні “ялинки”, “корони” на задню полку і інші диспенсери автомобільних освіжувачів теж всього лише маскують запахи і не несуть користь здоров’ю, хоча і не так шкідливі в порівнянні з хмарою аерозолю. У будь-якому випадку, користі від них небагато, і вони годяться тільки як тимчасове або додаткове рішення.

Поглинаємо “аромати”

Для постійної нейтралізації запахів в салоні нам пропонують використовувати гелеві або порошкові сорбенти. Вони випускаються в баночках або мішечках, ховаються в затишних місцях де-небудь під сидінням і в багажнику.
Образно кажучи, якщо циркулюючі в повітрі неароматні молекули потрапляють в обійми до сорбенту, то назад вже не вилітають. Незрозуміло, правда, що робити з тими речовинами, які так і не “долетіли” до хімічної пастки. І головне – вони теж борються з самим запахом, але не з його джерелом. Рішення загалом непогане, але половинчасте і працює тільки в комплексі.

Впливаємо на джерело

Будемо вважати, що нам пощастило – злощасну пляму знайдено, локалізовано, залишилося тільки усунути як запах, так, сподіваємося, і колір … Тут наша і зарубіжна хімічна промисловість постаралася на славу – у продажу можна знайти всілякі як універсальні, так і спеціалізовані знищувачі запахів.

Принцип їх дії заснований на тому, що вони “розбирають” смердючі з’єднання по молекулах, перетворюючи їх у нешкідливі з’єднання. У зоомагазинах знайдете розчини для боротьби з котячими та собачими виділеннями, зустрічаються, наприклад, навіть окремі засоби для “собак декоративних порід”. Незрозуміло, правда, чому вони відрізняються від складів для великих домашніх улюбленців.

Є розчини і від людських слідів: блювоти, сечі, калу, їх простіше знайти в точках з продажу виробів медичного призначення, втім, є і окремі “антизапахові” інтернет-магазини. Існують спеціальні засоби щодо усунення запаху гару і диму, зустрічаються і “спортивні” нейтралізатори, вони стануть в нагоді, якщо спинка сидіння вашого спорткара вічно мокра від поту. Спеціалізовані склади потрібні, якщо у вас є відоме і постійне джерело проблеми – наприклад, ви постійно возите собаку по виставках, а її, бідолаху, заколисує.

У повсякденних ситуаціях важко передбачити потенційні проблеми, тому непогано возити з собою універсальний склад, який, як запевняють виробників, бореться з більшістю джерел запаху – цитуємо: “гниттям, затхлістю, гаром, трупним запахом, тютюновим димом, з “ароматами ” риби, вогкості , цвілі, грибка, духів, ароматизаторів, запахами життєдіяльності людей і тварин: поту, сечі, міток, блювоти, фекальними запахами і т.п .; запахами хімічного походження: хлору, аміаку, бензину, дизеля, гасу, фарби “. Ну якщо навіть після трупа в багажнику не пахне, то ми спокійні (жартуємо). Головне, читайте уважно інструкцію – деякі склади продаються в концентрованому вигляді і бездумно лити їх не слід.

Бонусом згадаємо про один домашній засіб – запахи органічного походження часто можна видалити столовим оцтом. Автору один раз дісталася деталь пластикового облицювання, яка настільки просякла сильним тютюновим димом, що, здавалося, він став частиною її молекулярної структури. Спеціалізованих нейтралізаторів під рукою не було, а здатності очищувачів пластика поширювалися тільки на зовнішній лиск. І тільки триразове замочування в оцті повністю вирішило проблему.

“Підключаємо” автосервіс

Ряд сервісів пропонує послугу з комплексного усунення запахів. Салон наповнюється активною речовиною, схожою за складом із описаними в попередньому розділі. За допомогою спеціальної установки частки хімічного нейтралізатора розпорошуються у вигляді аерозолю або “сухого туману” і проникають в усі закутки інтер’єру. Сама процедура не триває довше години і коштує від 1000 гривень залежно від обсягу салону і “величини лиха”.