Черги за паливом на АЗС зникнуть після того, як буде забезпечено його запаси мінімум на 2 тижні – зараз такі запаси становлять 7-8 днів. Про це в ефірі телемарафону 13 червня заявила міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомляє Kosatka.Media.

«У нас зараз запаси після того, як була відпущена ціна, зростають – у критичні дні це було 2-3 доби, зараз це на 7-8 днів запасів пального і дизеля, і бензину. Звичайно, що до війни це було 15-16 діб. Коли ми зможемо досягти хоч такого обсягу запасів, можна буде стверджувати, що черги зникнуть. Зараз ми не можемо констатувати, що бензину та дизеля немає – є, але не достатньої кількості», — сказала вона.

Глава Мінекономіки також зазначила, що наразі ситуація покращується завдяки новим каналам імпорту.

«Ситуація виправляється. Звичайно, черги є… Треба починати з того, що в країні війна, і було знищено нафтопереробний завод, який забезпечував нас і дизелем, і бензином, і нам із березня-квітня довелося повністю 97% каналів імпорту палива переорієнтувати на те, щоб знайти ці нові канали, забезпечити фізичний обсяг ресурсу та доставити його до країни», — повідомила Свириденко і додала, що у березні було імпортовано 60 тис. тонн пального, а вже у червні імпорт палива може становити 600 тис. тонн.

За її словами, з ринку Європи імпортується максимально можливий обсяг, і вже були перші постачання із США.

14 травня Кабмін розробив план щодо врегулювання паливної кризи, обіцяючи усунути дефіцит палива до кінця місяця, однак у червні дефіцит бензину та дизеля лише посилився. У більшості АЗС спостерігаються величезні черги.