Експерти паливного ринку розділилися на думці, як повернення акцизу може вплинути на ринок палива в Україні. Хтось упевнений, що подорожчання взагалі вдасться уникнути, хтось прогнозує невеликі зміни ціни, а деякі експерти прогнозують подорожчання літра палива до 4 грн/літр.

В Україні провели опитування експертів щодо того, як новий закон вплине на ціни на пальне, передає Bigmir.

Директор науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначає, що подорожчання палива в Україні відбудеться мінімум на 3 грн/літр, а можливо й більше. Причиною такого подорожчання може стати зміна ситуації на зовнішньому ринку, де останнім часом спостерігається незначний спад. Якщо ж говорити про автогаз, то за словами експерта він подорожчає лише на 1 грн/літр.

Подібні прогнози озвучив і експерт на ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук, який вважає, що повернення акцизу призведе до підвищення цін на бензин і дизель на 4 грн/літр, а скраплений газ зросте в ціні на 2 грн/літр. При цьому зараз говорити про подорожчання рано, оскільки на підсумковий результат впливатиме ще ціла низка факторів. Так на ціну палива сьогодні впливає не лише акциз та ситуація на зовнішніх ринках, а й курс долара.

Водночас, директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн упевнений, що підвищення цін на заправках не буде, оскільки зараз на світових ринках йде спад і акциз просто компенсує цю різницю, а ціни на бензин та дизель залишаться на колишньому. рівні. При цьому експерт зазначає, що у перерахунку акциз на літр бензину становить 4 грн/л, а на автогаз – 2 грн/л.

Нагадаємо, що нещодавно у Верховній Раді остаточно ухвалили рішення про повернення акцизу на паливо.