За кілька днів, а саме з 1 липня, на автозаправках будуть нові ціни на пальне. Як повідомлялося раніше, вартість пального подорожчає через повернення на довоєнний рівень податків.

Як розповів виданнию «Автоцентр» фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев, остаточного рішення у цьому питанні ще не ухвалено. У Верховній Раді перебувають на розгляді як мінімум чотири законопроекти. Усі вони спрямовані зміну оподаткування у цій галузі, але мають низку ключових відмінностей. Тому сказати однозначно, на скільки подорожчає в Україні бензин та дизель, сказати поки що складно.

За словами Рябцева, якщо повернуть лише ПДВ на довоєнний рівень, то бензин та дизель подорожчає на 2-3 гривні, а газ – на 1 грн. За умови встановлення колишнього рівня акцизу, цінник на пальне злетить щонайменше на 10 гривень. Експерт стверджує, що це станеться не одразу, а у кілька етапів. Однак не варто чекати, що процес буде затяжним. Очікувати знижок або покриття різниці (навіть частково) за рахунок маржі трейдерів теж не варто.

Ще одним моментом, на якому зупинився експерт, є зловживання ситуацією. Адже, як і раніше, з податків звільнять паливо, яке йде на потреби ЗСУ. Цей момент може стати спекулятивним та породити різні шахрайські схеми. Але шанс, що цінам на пальне не дадуть сильно піднятися нагору, є. Наприклад, якщо «Укрнафта» чи «Укртатнафта», які передали на баланс Міноборони, встановлять цінник набагато нижчий, ніж на інших АЗС. Тоді мережам АЗС доведеться переглянути свої ціни, щоби бути конкурентоспроможними.

Нагадаємо, що на початку повномасштабної війни через ракетні удари окупантами по НПЗ Україна зіткнулася з серйозним дефіцитом палива. Щоб задовольнити попит українців та стабілізувати ситуацію на ринку, уряд ухвалив рішення про відміну акцизу на бензин, дизель і газ, а також зниження ПДВ з 20 до 7%.

Восени минулого року уряд встановив єдину ставку на бензин та дизель у розмірі 100 євро за 1000 літрів, та 52 євро – за 1000 л газу. Збільшення ставки на той момент не вплинуло на роздрібну ціну пального. Пільги мають діяти до 1 липня цього року. Якщо жодного іншого документа не буде прийнято, то із зазначеної дати повернуться колишня ставка ПДВ, розмір якої становитиме 20% (її знижували до 7%), та акциз. Для бензину та дизеля він дорівнюватиме 139,5 євро за 1000 літрів.