З липня в Україні повернуть податок на пальне до довоєнного рівня. Експерти поділилися свіжими прогнозами, наскільки можуть змінитись нинішні ціни на паливо на українських АЗС, повідомляє «Стіна».

Зокрема, за прогнозом, водіям варто очікувати більшого подорожчання бензину та дизпалива з автогазом, ніж це прогнозувалося раніше.

Керівник спецпроєктів НТЦ «ПСИХЕЯ» Геннадій Рябцев зазначив, що якщо Кабмін справді запровадить акцизний збір на паливо та збільшить ПДВ з нинішніх 7% до 20%, як це було до 24 лютого 2022 року, тоді на українських АЗС виростуть ціни на бензин, дизпаливо автогаз.

За його прогнозом ціни на бензин марки А-95 можуть подорожчати на 12 грн за літр, дизельне пальне — на 10 грн за літр, а автомобільний газ — на 5 грн за літр.

Рябцев також вважає, що підвищення вартості палива не буде блискавичним, це відбудеться поступово.

Експерт не виключив, що деякі АЗС можуть підняти ціни на більші суми, ніж він прогнозує. Наприклад, подорожчання бензину марки А-95 може становити не на 10, а на 15 грн за літр.

Інші експерти раніше ділилися прогнозом, що водіям варто очікувати у середньому подорожчання палива на 10 грн за літр із липня. Хоча рішення Кабміну про повернення довоєнного податку на паливо та обурило громадськість, уряд не планує змінювати свого рішення.

Тому українцям доведеться платити більше або пересідати на велосипеди. Також, можливо, АЗС увійдуть у становище українців та вживуть заходів, щоб подорожчання пройшло максимально м’яко для клієнтів. Можливо, запровадять якісь маркетингові знижки. Буде добре, якщо ціни не виростуть дуже різко відразу.

Зазначається, що деякі водії вже почали робити запаси бензину, але їм вирішили нагадати, що паливо ще потрібно правильно зберігати. Приблизно через 6 місяців його якість може погіршитися.