Подорожчання бензину та інших видів палива в Україні після 1 липня не буде «апокаліптичним» і не призведе до суттєвого зростання цін на інші товари та послуги. До того ж пальне дорожчатиме поступово.

Очікується, що автогаз подорожчає на 3 грн, дизель – 5-7 грн, а бензин на 7-9 грн за літр. Такий прогноз озвучив економіст, координатор експертних груп «Економічної експертної платформи» Олег Гетьман в ефірі телеканалу, повідомляє OBOZREVATEL.

Він нагадав, що у березні 2022 року акцизи на бензин та дизель в Україні були зменшені до ставки 100 євро за тисячу літрів. Також було зменшено ПДВ із 20% до 7%.

«Це дало можливість утихомирити паніку, наситити ринок. На той час це дуже добре спрацювало», – пояснив Гетьман.

Однак згодом паніка на ринку спала, і вже восени 2022 року було внесено зміни до законодавства, які передбачають повернення з 1 липня 2023 року ПДВ 20% та старих рівнів акцизів.

«Акцизи будуть встановлені не радикально вище. Наприклад, акциз на газ збережеться, акциз на дизель буде 140 євро, акциз на бензин — 214 євро. Це безумовно призведе до подорожчання. Але жодних апокаліптичних прогнозів ми як економісти не можемо дати. Це буде подорожчання газу приблизно на 3 грн (виключно за рахунок ПДВ. – Ред.), дизеля – на 5-7 грн, бензину – на 7-9 грн за літр. І це буде не одномоментно, швидше за все, а поступово, адже різні заправки мають різні запаси», – уточнив фахівець.

Крім того, за його словами, подорожчання пального вплине насамперед на власників автотранспорту. А суттєвого подорожчання інших товарів не очікується.

«Вторинні ефекти – (подорожчання. – Ред.) продуктів харчування, інших товарів та послуг – оцінюються не надто суттєво… Це додає й інфляції додатково 0,3-0,5 відсотка. Жодної катастрофи з іншими товарами та послугами не буде, але буде прямий вплив на тих, хто користується транспортом», – наголосив Гетьман.