З 1 липня в Україні підвищили ціни на АЗС на пальне. Вартість бензину вже на 1-3 гривні вища за останні ціни в червні. Автомобілісти очікували, що зростання тарифів буде пов’язане з поверненням ПДВ, проте пальне, яке обкладатиметься великим податком, ще не дійшло споживача — може пройти кілька тижнів до цього моменту. Так, мережі автозаправних станцій почали безпідставно підвищувати ціни.

Про це пише «Хвиля».

За даними auto.ria, ціни на 1 липня на АЗС ОККО, WOG, БРСМ-Нафта та інших Київській області стартують від 38,99 грн/л за А-92. У середньому А-95 коштує від 39,99 до 46,99 грн/л. Бензин А-95+ коштує до 50,49 грн/л.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у коментарі Телеграфу зазначив, що остаточні ціни на паливо для споживачів щодо повернення довоєнного ПДВ поки що складно, проте розрахувати податкове навантаження можна вже зараз.

На скільки подорожчає бензин, дизель та автогаз із 1 липня після повернення ПДВ на паливо?

За прогнозом Куюна, бензин може подорожчати на 11 гривень за літр, дизпаливо додасть 8 грн/літр, на скраплений газ тариф зросте менше – на 3 грн.

«При цьому не слід просто додавати ці цифри до поточних цін, адже, крім податкової складової у вартості нафтопродуктів, є ще дві: закупівельна ціна (світова вартість на пальне, яка може знизитися і частково перекрити податкове підвищення) і націнка заправних станцій (частиною якої трейдери можуть «поділитися», скинувши до 3 грн на літрі). ми отримаємо зростання вартості бензину на 8-9 гривень на літрі. Дизпаливо подорожчає на 5-6 гривень/літр», — сказав експерт.