З початком великої війни роздрібні оператори почали заробляти «шалено рекордну націнку» на літрі пального — більш, ніж 30%, тоді, як у довоєнний час вона становила не більше 15%. Про це пише «Фокус».

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко каже: Антимонопольний комітет ніяк не реагує на таку ситуацію.

«Відмінено державне регулювання цін, не контрольовано абсолютно. АМКУ жодної справи не порушив за цей період», — наголосив він.

Тож уряду краще повернути державне регулювання цін на пальне, яке Кабмін відмінив у травні 2022 року, аби приборкати шалений дефіцит на АЗС, що утворився через зупинку імпорту з Білорусі та РФ, а також атаки Росії по нафтопереробним заводам. Регуляція цін створює прогнозовану ситуацію на ринку пального і її скасування було помилковим, адже ухвалювалося на догоду трейдерам, каже Сіренко.

«Давали заробляти 3 — 5 грн, потім 5 — 7 грн на літрі. Тільки-но відмінили, одразу — 15 — 20 і назад не повернулось. Це неправильно, особливо під час війни», — зауважив експерт.

Іншої думки Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова. Скасування вільного падіння цін загрожує Україні дефіцитом пального, переконаний він.

«Якщо держава поверне регулювання, тоді зникнуть значні обсяги [палива] на АЗС і утвориться серйозний дефіцит. Коли держава втручається в ринок, ефект один — дефіцит», — сказав Омельченко.

Доки ринок не регулюється, паливна криза нам не загрожує, додав він.

«Загрози дефіциту пального не бачу. Тому що на ринку нафтопродуктів діє нормальна ринкова система. Хоча хотілося б, щоб краще працював АМКУ, бо є зловживання і з точки зору якості, і з точки зору антиконкурентних змов. В цілому ринок працює, тож нічого йому не завадить збалансувати попит і пропозицію. Якщо не втручатиметься держава, як це робилося на початку війни, то ніяких проблем з обсягами не буде», — переконаний Омельченко.