Купівля автомобільного пального на автозаправній станції є повсякденним ділом для водіїв. Але чи знають споживачі про свої права на АЗС?

У Держпродспоживслужбі нагадали про основні права споживача при заправці автомобіля і регламентацію роботи автозаправних станцій, пише видання «Pro Гроші».

Як відбувається регулювання роботи АЗС

Робота автозаправних станцій (АЗС) регламентується Правилами роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України. Ці правила встановлюють порядок роздрібної торгівлі пальним, оливами, мастилами, а також вимоги стосовно дотримання прав споживачів щодо належної якості нафтопродуктів, безпеки для життя та здоров’я споживачів і рівня торговельного обслуговування.

Які права є у споживача на АЗС

При здійсненні покупок на заправках громадяни мають право на наступне:

  • Інформацію про нафтопродукти. Згідно з законодавством, суб’єкт господарювання, що здійснює торгівлю нафтопродуктами, зобов’язаний надати споживачеві необхідну, доступну, правдиву та своєчасну інформацію про продукцію. Крім того, якщо споживач вимагає, оператор АЗС зобов’язаний видати копію документа про якість (паспорт якості) пального та копію декларації про відповідність.
  • Розрахунок за пальне. Право на отримання розрахункового документа, що підтверджує факт купівлі пального, є не менш важливим. Оператор АЗС зобов’язаний надати такий документ споживачеві при купівлі нафтопродуктів.
  • Точність вимірювань. Іноді споживачі мають підозру щодо точності вимірювань колонкою, або можуть зіткнутися з проблемою недоливу пального. Щоб усе було правильно, перед початком кожного відпуску нафтопродуктів дані об’єму та вартості на табло колонки повинні обов’язково встановлюватися на нульову позначку. Якщо у споживача виникли сумніви щодо точності вимірювань колонкою або підозра у недоливі пального, він має право звернутися до оператора АЗС, який зобов’язаний негайно провести контроль точності під час відпуску дози за допомогою еталонного мірника. Згідно з Правилами роздрібної торгівлі нафтопродуктами, відхилення об’єму відпущеної в еталонний мірник дози рідкого пального з динамічною в’язкістю до 1000 мПа не повинно перевищувати 0,5 відсотка, оливи – 1 відсоток, газу нафтового скрапленого – 1 відсоток. Еталонні мірники підлягають калібруванню.
  • Відшкодування збитків. У разі виявлення недоливу пального споживач має право на відшкодування фактичних збитків, які будуть визначені з використанням еталонного мірника. Після виявлення недоливу, подальше використання такої колонки може бути заборонено до проведення ремонту та повірки після нього.

Що робити у разі виникнення претензій щодо якості послуг

Якщо споживач має претензії щодо якості послуг, наданих на автозаправній станції, і суб’єкт господарювання відмовляється виконати його вимоги відповідно до законодавства про захист прав споживачів, то він має право звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою АЗС, де виникли проблеми.

Також у тому разі, якщо виникли проблеми, які не можуть бути вирішені мирним шляхом, споживачі мають право звертатися за захистом своїх прав до суду. Закон України «Про захист прав споживачів» передбачає можливість судового захисту прав та відшкодування моральної (немайнової) шкоди.