Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) в Україні розпочало аудит для оцінки ефективності управління відомою мережею АЗС Glusco. Минулого року мережа була арештована та передана в управління АРМА, насамперед через занепокоєння щодо низьких фінансових відрахувань до державного бюджету. Прес-служба АРМА повідомила про поточний аудит, інформує Avtosota.

Керівництво АРМА підкреслило, що агентство веде важливі та резонансні справи, які мають вирішальне значення для інтересів держави. Вони навели інформацію, яка свідчить про те, що управитель не виконував умови договору про управління належним чином. Зокрема, були занепокоєння щодо недостовірної звітності про витрати та доходи, пов’язані з управлінням мережею.

Мережа Glusco, що складається з 89 АЗС, восьми земельних ділянок, двох нафтобаз та корпоративних прав численних компаній, перебувала в управлінні управителя більше року. Дивно, але за цей період до державного бюджету надійшло лише 1,15 млн грн доходу, що викликає обґрунтовані питання щодо ефективності управління.

АРМА чітко визначило свої наміри, заявивши, що метою є забезпечення ефективного управління активами на мільярди гривень, які приносять значні доходи країні, що перебуває у стані війни.

Перевірки триватимуть до кінця липня, а контракт з управителем дозволяє АРМА достроково розірвати його в односторонньому порядку у разі виявлення порушень.

Щодо передісторії мережі Glusco, то вона виникла на базі активів “Роснефти”, а згодом була придбана ізраїльським бізнесменом Нісаном Моісеєвим у 2016 році, який перейменував її на Glusco. Зв’язок мережі з Віктором Медведчуком, проросійським політиком, підозрюваним у державній зраді, був виявлений журналістами у 2017 році.

У березні 2021 року правоохоронці викрили масштабну схему продажу неякісних нафтопродуктів через мережу Glusco, що призвело до арешту корпоративних прав кількох компаній, які володіли заправками Glusco.

Взимку 2021 року мережа знову змінила власника – новим власником став грецький бізнесмен Дімітріос Аніфантакіс.

Минулого року уряд призначив “Нафтогаз Ойл Трейдинг” управителем мережі АЗС Glusco за спеціальною процедурою передачі арештованих об’єктів, оскільки існували побоювання щодо можливих збоїв та перебоїв у їхній роботі.