Директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн в етері «Громадського радіо» розповів про те, як зміняться ціни на паливо в Україні та які причини здорожчання вартості бензину.

Наскільки подорожчає паливо в Україні найближчим часом?

Здорожчання прогнозували ще на початку липня, коли повернули старі податки на пальне. Податкове навантаження для бензину зросло на 11 грн за літр, а на дизельне пальне на 7,5 грн. Це суттєвий тягар, який не можна не помітити. Хоча й деякі політики казали по-іншому.

Липень був доволі спокійним, бензин та дизпаливо подорожчало всього лише на 4 гривні. Це набагато менше, ніж очікувалось. Це завдяки тому, що були накопичені дуже гарні запаси в червні, напередодні підвищення податків.

Але ж запаси закінчуються. Щобільше, біда не приходить одна. Відбулось зростання цін на нафтопродукти у світі. Тобто вже за перший тиждень серпня фіксуємо здорожчання бензину та дизпалива на 3 грн. Думаю, що воно й буде надалі. Це показують розрахунки.

Оскільки податки зросли на 11 грн, а закупівельна вартість на 5 грн за літр бензину, то отримаємо додаткових 16 грн відносно червневих цін. Тобто, 95-ий нещодавно коштував 45-46 грн, але ціна його може збільшитись до 60 грн. Я думаю, що протягом тижня ми побачимо вартість за літр бензину – 55 грн, а дизпалива – 54 грн.

Який прогноз щодо ситуації із пальним взимку та восени?

Ринок дуже непередбачуваний, особливо після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ми бачили вже різні «віражі», які ніхто не міг спрогнозувати.

Поки що перебуваємо на піку сезонного споживання пального, який триватиме до жовтня. Зазвичай, у цей період ціни тримаються на високому рівні. Потім, можливо, буде стабілізація. Але впевнено про щось говорити складно, оскільки Саудівська Аравія та росія зменшують видобуток нафти, щоб її ціна зростала. Натомість інші країни не чинять спротив. Тому прогнозую все ж зростання цін.

Про націоналізацію «Укрнафти» та політику уряду

Не можу оцінювати всі галузі економіки, але на ринку палива та нафти мені подобаються процеси, які відбуваються. Восени минулого року націоналізували «Укрнафту». Компанія за останні 10 років мала фінансові результати у вигляді збитків. Та за перші чотири місяці цього року вона заробила 7 мільярдів грн прибутку. Це не навіть не за рік. Здається, максимальний показник у компанії був три чи чотири мільярди грн за рік. «Укрнафта» розвивається: сплатила купу податків, погасила борги, щось бурить та розвідує тощо.

Почалась реструктуризація державних активів, зараз їх консолідують. Наприклад, та ж мережа «Glusco» дає надію, бо почалась нормальна структуризація для того, щоб збільшувати доходи державного бюджету та наближати перемогу.

З іншого боку, бачимо інший план уряду щодо повернення податків. Проблема не в тому, що податки високі. Дехто не розуміє як їх можна підвищувати під час війни. Треба підвищувати податки, бо треба гроші. Тільки наш бюджет фінансує українську війну, більше ніхто.

Ризики є в тому, що високі податки не платитимуть. На жаль, ми вже бачимо перші ознаки того, що так воно і відбувається. Вже видають якісь «ліві» чеки, зустрічаються незрозумілі абсолютно ціни. Фактично отримаємо ситуацію, що ціни збільшаться, а бюджет не отримає цих податків. Тому потрібно консолідувати зусилля податкових, Мінфіну, щоб забезпечити надходження до бюджету та покращити фінансування нашої оборони.