Після підвищення акцизів на пальне в Україні різко почав з’являтися дешевий бензин і дизель, якість якого викликає питання. Про один із таких інцидентів розповів голова консалтингової групи А-95 Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook. Про це пише Bigmir.

Так, в одному з недавніх постів експерт опублікував фото стели з цінами на одній із регіональних АЗС у Чернігівській області. Ціни на стеллі справді вражають, адже за бензин А-95 тут просять 38-39 грн/л, коли в гуртових закупівлях зараз ціна за літр більша за 45 грн/л.

Та сама історія спостерігається з дизельним пальним, яке продають по 40 грн/літр, коли воно коштує по 44 грн/л в гуртових закупівлях. Враховуючи ціни на стеллі та необхідність АЗС заробляти та амортизацію, цінник “вхідного” палива має бути на рівні 30-32 грн/л. Підказка до такого ціноутворення – ціна на скраплений газ.

Вся річ у тім, що підробити скраплений газ не вдасться, тому навіть не цій регіональній АЗС ціни на нього знаходяться на мінімальному граничному порозі 22-23 грн/л. Ситуація на цій АЗС показує, що гравці паливного ринку намагатимуться “оптимізувати” ціни на паливо будь-якими способами, навіть не особливо чесними, пов’язаними з продажем контрафактного палива.