Незважаючи на зниження рівня контрафактного пального в Україні, проблема залишається актуальною, особливо в невеликих містах. Ключові мережі, такі як ANP та AVIAS, були визначені експертами як такі, що причетні до виробництва фальсифікованого бензину А-95.

У звіті Інституту споживчих експертиз про ці результати підкреслюється агресивна дистрибуція бензину цими мережами, що робить висновки дослідження несподіваними, повідомляє Avtosota.

бензин сурогат

Деякі мережі постачають пальне, яке не відповідає критеріям ДСТУ (Державного стандарту України). Наприклад, у бензині KRAFT було виявлено перевищення вмісту сірки у 35 разів – 352 мг/кг проти 10 мг/кг. Аналогічно, у бензині DNIPRO OIL GROUP було виявлено надмірний вміст сірки, що перевищує нормативи у 70 разів. Експерти також виявили небезпечно високий рівень токсичного бензолу у зразках як від KRAFT, так і від DNIPRO OIL GROUP. Перевищення на станціях KRAFT було майже в чотири рази, тоді як на DNIPRO OIL GROUP зафіксували тривожне перевищення більш ніж у сім разів.

Небезпечний потенціал бензолу

Підвищений рівень бензолу становить значну небезпеку як для водіїв, так і для пішоходів, оскільки призводить до збоїв у роботі двигуна, перегріву та підвищеного рівня викидів. Ця небезпечна сполука сприяє накопиченню сажі, ймовірним поломкам і неминучим проблемам зі здоров’ям.

Скорочення пропозиції контрафактної продукції пов’язане зі скороченням виробництва

Загалом, експерти вітають помітне зменшення кількості контрафактного пального, яке заполонило ринок. Це зменшення збігається із занепадом “міні-нафтопереробних заводів” – імпровізованих виробничих центрів – через російські атаки або логістичні проблеми. Як наслідок, кілька мереж перейшли з “червоної” зони (з відхиленням від стандартів чистоти пального) до “синьої” зони (помірної чистоти) і почали постачати імпортне пальне.

Решта контрафактних шляхів зосереджені на місцевому рівні

Залишки контрафактного пального переважно потрапляють до регіональних мереж з обмеженим попитом. Тому автомобілістам у невеликих населених пунктах рекомендується заправлятися на більших АЗС, щоб уникнути потенційних проблем, пов’язаних з контрафактною продукцією.

Не втрачати пильності

Незважаючи на очевидний прогрес у боротьбі з підробленим пальним, споживачів закликають залишатися пильними та обізнаними щодо якості пального. Наполегливо рекомендується регулярно користуватися послугами перевірених заправних станцій, щоб забезпечити безпеку транспортного засобу, працездатність двигуна та благополуччя як водіїв, так і пішоходів. Приділяючи особливу увагу якості пального, автомобілісти можуть сприяти подальшому зменшенню кількості контрафактного пального на українському ринку.