В Україні вже найближчим часом може подорожчати пальне. Проте основним фактором, який впливатиме на цей процес, буде ціна на нафту у світі.

Про це повідомив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, інформує видання TrueUA.

За його словами, вартість пального буде зростати, але є межа, яку їй поки не перетнути. Половина ринку пального належить операторам із правильною податковою орієнтацією, тому вони змушені включати нові податки в ціни на бензин та реагувати на зміни зовнішньої кон’юнктури.

Куюн додав, що станом на 29 серпня оптові ціни на бензин А-95 підвищилися на 13 гривень за літр (з 34,25 до 47,25 гривень за літр), на дизпаливо — на 13,25 гривень за літр (з 33,50 до 46,75 гривень за літр). Це дані поступового підвищення вартості палива з 14 червня.

«Динаміка цін цілком відповідає чинникам, які викликали їхнє зростання. Так, податкове навантаження на бензин збільшилося приблизно на 11 гривень за літр, митна вартість за зазначений період — на 82 долари за тонну, або на 2,7 гривні за літр (із ПДВ). Для дизпалива податкове навантаження зросло на 7,5 гривень за літр, а митна вартість — на 150 доларів за тонну, або 5,5 гривень за літр”, — розповів він.

Зазначається, що зміни на оптовому ринку найбільш показові, оскільки через фактичну відсутність запасів цей ринок оперативно реагує на зміну кон’юнктури. Роздрібні ціни змінюються повільніше, причому як на підйомі, так і на падінні через наявність запасів і не завжди чесну конкуренцію.

«Отже, з початку зростання на початку липня роздрібні ціни на бензин додали 8,12 гривень за літр (до 52,91 гривень за літр), на дизпаливо — 9,16 гривень за літр (до 52,49 гривень за літр). Відповідно, відставання АЗС від опту становить по бензину А-95 на 29 серпня 4,88 гривень за літр, на ДП — понад 4 гривні за літр», — констатує Куюн.

Відомо, що протягом січня — травня 2023 року різниця між гуртом і роздробом становила 9,7–9,8 гривень за літр, наразі майже удвічі менше. Цей показник можна сприймати як індикатор роздрібної націнки.

«При цьому навряд чи наявне відставання роздрібних цін на 4–5 гривень за літр повною мірою описує потенціал для подальшого зростання. Вочевидь новий ціновий рівень і близькість неприємної позначки у 60 гривень за літр призведуть до скорочення націнки АЗС на 2–3 гривні за літр. Відповідно, ймовірний потенціал подорожчання роздробу становить не більш як 2 гривні за літр. На це також вказує значне скорочення маржі у невеличких мереж АЗС», — додав експерт.

Нагадаємо, раніше у Мінекономіки також прогнозують стрибок цін на пальне. Віце-прем’єр-міністр економіки України Юлія Свириденко запевнила, що накопичені запаси палива та відсутність дефіциту не повинні призвести до різкого зростання цін. Однак, за її словами, після повернення довоєнних податків дизель має подорожчати на вісім гривень, а от бензин зросте в ціні на 11 гривень.

Додамо, в Україні з 1 липня податки на пальне, які скасували через повномасштабну війну, автоматично повертаються на довоєнний рівень.