Ціни на пальне в Україні зростали в серпні і продовжують робити це в вересні. Причому динаміка йде вгору, а експерти попереджають, що українцям варто бути готовими до подальших змін вартості палива.

Про це розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передає «Інформатор».

Так, Корольчук нагадує, що з липня поточного року уряд повернув усі довоєнні подакти. Через це, природьно, почалося зростання цін.

«З першого липня ми побачили повернення всіх повноцінних платежів до бюджету, всі акцизи, всі весь податок на додану вартість. Спочатку очікували, що буде зростання всього-на-всього на 4-6 гривень… В результаті… за 2 місяці ціна на бензин і дизпаливо зросла на 8-9 гривень», — розказує експерт.

Окрім цього, не варто забувати, що на ціноутворення впливають і зовнішні фактори. Наприклад, світові котирування на нафту. Тому відсоток підвищення вартості пального в Україні став ще суттєвішим — окрім чисто внутрішніх причин.

Що ж буде далі? Скоріше за все, подальше зростання цін. Саме до цього слід готуватися українським водіям.

«Зростає попит — зростає споживання. Дизпалива в першу чергу. Бензинів також. Відповідно це також буде гнати ціну догори. Можна так сказати, що 10 гривень, (зростання поточної ціни на 10 гривень — ред.) ми подолаєм цю позначку навіть», — застерігає Корольчук.

Зростання цін на бензин: що кажуть водії та АЗС

Природньо, що українські водії зростанням вартості палива, кажучи дипломатично, дуже незадоволені. Вони скаржаться, що запрявляти автівки стає все складніше та дорожче. А особливо страждають далекобійники, адже компаніям доводиться більше витрачати на логістику, що знижує загальні прибутки.

Один з ужгородських далекобійників по імені Іван провів в рейсі близько трьох тижнів. З робочої вантажівки пересів на свою автівку, приїхав заправитися — і був «приємно» вражений.

«Якщо я на 500 гривень заправляв стільки… А тепер і 10 літрів нема. Мінімум на 7 гривень зросло», — обурюється чоловік.

З ним згодна і Світлана, що працює адміністраторкою на одній з АЗС. Каже, що ціни зростають, через що люди стали заправлятися менше. Але в їхній мережі діють спеціальні знижки для водіїв.

«Бензин сьогодні коштує 51 гривню, це 90-й, дизель по 50 гривент… Але в нас діють знижки, наші клієнти можуть скористатися і заправити своє авто на 4 гривні дешевше. Реалізація трохи знизилася, але не суттєво», — каже жінка.

Окрім повернення довоєнних податків та світових цін на нафту, є ще одна причина зростання цін. Справа в тому, що через російську агресію Україна фактично не має запасів бензину та дизпалива. Тому цей ринок дуже гостро реагує на будь-яку ситуацію та міжнародну кон’юнктуру.