В Україні з 1 липня повернули довоєнні ставки акцизу та ПДВ на паливо і вже третій місяць вартість бензину, дизеля та автогазу продовжує зростати. Під впливом внутрішніх чинників вартість палива зростає відносно повільно, проте все може змінитися, якщо світовому ринку злетять ціни на нафту.

Про це пише «Телеграф», посилаючись на думки експертів паливного ринку.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн зазначає, що Україна повністю залежить від імпорту бензину, тому саме ціна нафти буде визначальною у ціноутворенні на нашому ринку. При цьому тенденції на світовому нафтовому ринку для України є невтішними.

Він зазначив, що вартість бареля нафти марки Brent вже зросла з 75 до 90 доларів і навіть перевищила цю позначку.

«За моїми підрахунками, якщо ціна бареля не перевищить 95 доларів, роздрібні ціни на бензин в Україні залишаться на рівні 60 гривень за літр. І це без урахування можливої ​​активізації обстрілів, що також може вплинути на ціноутворення», — зазначив він.

Директор зі стратегічного маркетингу мережі АЗК «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук наголосив, що на майбутню ціну бензину в Україні впливають три фактори – світова ціна на нафту, курс долара та ризик обстрілів.

«Сьогодні барель нафти коштує 93 долари, якщо він утримається в коридорі до 95 доларів, ціна бензину на українських АЗС буде в межах 56-59 гривень. У подальшому кожен долар зростання ціни на барелі відгукнеться зростанням цін на літр бензину на 50 копійок», — прогнозує експерт.