Заправники нерідко заливають паливо по саме «горло». Втім, і самі автовласники іноді так роблять. Ось тільки виявилося, що якщо заправляти авто під зав’язку, то буде порушено роботу системи вентиляції бака, пише Hyser.

Багато автолюбителів стверджують, що заправляти машину під зав’язку доцільно лише в одному випадку – якщо ви збираєтесь у далеку дорогу. І справді, мати в баку 60 літрів краще, ніж 45 – більше запасу ходу, отже, можна рідше заїжджати на АЗС. Та й деякі дороги в Україні досі мізерні на ці АЗС — є ризик залишитися без бензину в глушині.

Якщо ж довга дорога не привидиться, то заправити авто горловиною автоексперти не рекомендують. Справа в тому, що заводські характеристики паливних баків не враховують «порожнечі безпеки».

Так, кожному власнику автомобіля слід знати, що в сучасних автомобілях передбачена ціла система вентиляції паливного бака, яка найчастіше має три клапани:

1. Гравітаційний клапан.

Закриває вентиляційну трубку, коли автомобіль нахиляється більш ніж на 45°. Знаходиться між паливним баком та адсорбером, який поглинає бензинові пари з бензобаку.

2. Електромагнітний клапан.

Під управлінням упорскування палива, цей клапан відкриває доступ газів з адсорбера до впускного колектора. Знаходиться у моторному відсіку.

3. Вентиляційний клапан.

Під час руху за допомогою нього в паливний бак потрапляє атмосферне повітря відповідно до палива, що витрачається, тому в баку не може утворитися знижений тиск. Знаходиться в області заливного патрубка, тому саме його існування відомо більшості.

Якщо ж заправити авто під зав’язку (деякі навіть трамбують паливо, похитуючи автомобіль), то система вентиляції бака може бути порушена.

І ось як це діє:

  • Вгорі у паливному баку підключена вентиляційна трубка. Спочатку вона йде через з’єднувальний вузол на заливному патрубку так званий гравітаційний клапан. Він закриває трубку, як тільки автомобіль нахиляється на бік більш ніж на 45°. У такий спосіб не допускається виливання палива через вентиляційну трубку при аваріях.
  • Звідти вентиляційна трубка виводиться не просто назовні, а входить у вугільний фільтр. Мета такого пристрою полягає у вловлюванні шкідливих для навколишнього середовища паливних парів, що виступають через цю трубку (виникають, наприклад, за рахунок нагрівання вмісту паливного бака). Коли двигун працює, то за певного навантаження на нього гази знову відсмоктуються з вугільного фільтра. Те, коли це відбувається, визначає електромагнітний клапан, керований упорскуванням палива.
  • Паралельно цій системі існує швидкісна вентиляція, яка веде заливний патрубок через компенсуючий об’єм у вигляді ємності спеціального призначення в заливній шахті паливного бака. Цей шлях вентиляції має значення, перш за все при заправці, коли рівень палива швидко піднімається, і паливні пари повинні витіснятися, але так, щоб не потрапляти в атмосферу надто багато.
  • Під час руху цим же шляхом в паливний бак потрапляє атмосферне повітря відповідно до палива, що витрачається, тому в паливному баку не може утворитися знижений тиск.

Висновок один — у бак має проникати повітря, інакше в ньому утворюється знижений тиск, і подача палива погіршується або зупиняється. Також бак повинен вентилюватися для того, щоб паливо мала можливість для розширення при нагріванні.