На українських АЗС збільшилася кількість «розбодяженого» бензину А-95. Серед порушень якості зокрема виявлено заниження октанового числа, що є чітким маркером саморобного пального.

Про це йдеться у результатах дослідження «Інституту споживчих експертиз», повідомляє OBOZREVATEL. Там зазначили: причиною зростання обсягу фальсифікату на заправках є повернення довоєнних податків на автопаливо.

При цьому самі українці, зазначається, йдуть на ризик і купують «бодягу». Пояснюється це, за словами експертів, бажанням заощадити.

«Чимало автолюбителів помітили, що ціна на багатьох АЗС, особливо в регіонах, менша, ніж у гуртових трейдерів. Це явна ознака того, що ріка контрафакту починає виходити з берегів. Повернення податків і, відповідно, збільшення вартості пального в роздробі штовхають споживачів до торговців неякісним бензином. Усе ж таки різниця в кілька гривень на літрі є серйозним аргументом для багатьох водіїв», – пояснили вони.

Масштаби торгівлі фальсифікатом величезні

Для дослідження якості бензину було відібрано зразки у найбільших всеукраїнських мережах АЗС. Окрім того, було проведено контрольну закупівлю в регіонах:

  • як у «серйозних гравців»;
  • так і в невеликих мережах, які «оперують у райцентрах та невеликих містах».

«Третина всіх зразків, перевірених у лабораторії, виявилася некондиційною. Тобто мала суттєві порушення якості», – констатували в Інституті.

Як «бодяжать» бензин

Окрім заниженого октанового числа, в «бодяжному» бензині виявлено перевищення кисневмісних сполук, які зокрема збільшують витрату палива. Мова про:

  • біоетанол (спирт);
  • ізопропіловий спирт;
  • прості ефіри.

Крім того, у фальсифікаті виявлено високий вміст сірки та бензолу. Останній є небезпечним з’єднанням, від якого утворюється нагар і відбувається перегрів двигуна.

«В разі величезної кількості бензолу – проблеми зі здоров’ям у водіїв та пішоходів практично неминучі. По суті, як і практично гарантована поломка автомобіля», – пояснили експерти.

Як зрозуміти, що авто заправлене бодягою

Зі свого боку, експерти Dexpens пояснили: визначити, що використовуване пальне неякісне, можна самостійно – не вдаючись до лабораторного аналізу. Зокрема, при регулярному використанні «бодяги»:

  • впаде потужність авто – і воно не буде нормально їхати;
  • авто погано запускатиметься;
  • відбуватиметься постійна і глибока детонація, мотор дуже сильно трястиме;
  • збільшиться витрата пального тощо.